Az emberek rendszerint egyszerűen csak tudomásul veszik, hogy a Duna televízió élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút, azt viszont kevesen tudják, mennyi szervezés, lótás-futás, stressz áll egy-egy közvetítés mögött. A munka dandárját idén is székelyudvarhelyiek végezték.

A 2002-ben alakult Székelyföldi Regionális Stúdió az akkor rendelkezésre álló eszközökkel, vagyis  három kamerával nyilván nem tudta elvégezni ezt a munkát, ezért Budapestről egy – sporteseményeken is használatos – tíz-tizenkét kamerajelet fogadó közvetítőkocsi és egy műholdas fellövő antennával rendelkező kocsi érkezett.

Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió vezetője kérdésünkre elmondta, három éve immár egy mobil stúdiót helyeznek működésbe Somlyón: ennek nagy előnye, hogy pár dobozban szállítható és gyakorlatilag bármelyik külső helyszínen, rövid idő alatt össze lehet szerelni.

A stúdióvezető elárulta azt is, hogy a kezdetek kezdetén 1993-ban nem volt élő közvetítés – az akkori technikai akadályok miatt nem lehetett ezt megvalósítani, a közvetítések sorában a harmadik szentmisét viszont már élőben sugározta a nemzet televíziója.

A mostani mobil stúdió 8 kamerajelet képes venni, ez elég is a búcsú közvetítéséhez, emellett a riporterek is megszólalnak vendégeikkel, amolyan beszélgetős műsor is belefér a szentmise elejére-végére” – avatott be a részletekbe Jakab Endre.

A kihívásokról szólva a stúdióvezető azt mondja, nagy kihívás például a nagy napsütésben világosítani, például az oltárnál álló főpapokat. „Ennél a pontnál budapesti segítségre szorulunk: az MTVA-tól jönnek világosítók, s hozzák magukkal a meglehetősen drága eszközöket.

Budapestről egyébként 15 személy vesz részt a produkcióban, az udvarhelyi csapatból pedig szinte mindenki, sőt több kolozsvári kolléga is besegített a produkcióba. Nem csak kameramanként, hanem kamerákkal is.

Idén öszesen 30-nál többen vettek részt a közvetítés lebonyolításában, egy stáb pedig folyamatosan azon dolgozott, hogy élőben jelentkezzen be az M1-en.

Mondhatom, a magyar közmédia a búcsú rangjához mérten áll az esemény mellé” – hangsúlyozta Jakab Endre. Azt mondja, a jelenleg rendelkezésükre álló technikával „megostromoltuk határainkat, a csúcsra járattuk mindazt, amit tud a rendszer.”

A technikai kihívásoknál maradva megtudjuk azt is, hogy fel kellett erősíteni a HD-jelet (egyébként tavaly közvetítettek először HD-minőségben), egy speciális, roppant kényes kábelre viszont úgy kellett vigyázni, mint a szemük fényére.

Összességében a legnagyobb kihvás évről-évre ugyanaz: a rendszert „összerakni” műszakilag, hiszen sem a rendelkezésükre álló eszközök, sem pedig a mobil stúdió nem ilyen hatalmas volumenű munkára voltak tervezve.

Tavaly egy sátor alá húzódott be a nyolc műszaki ember, idén egy konténert rendeztünk be erre a célra. Nyolc kamerát kellett vezérelni, tartani a kommunikációt. Nagyon hosszú a lánc, rengeteg a buktató, amíg képernyőre kerül az adás. Több száz külső közvetítésen vagyunk túl, de úgy gondolom, szakmailag ez a csúcs. Nagy kihívás számomra és munkatársaim számára nyélbe ütni egy ilyen közvetítést, sok-sok év után is stresszel jár, az eredmény viszont rendszerint roppant nagy elégtétellel tölt el bennünket. Hogy jövőre közvetítünk-e huszonhatodszorra? Ez nem is kérdés” – mondja Demeter Zoltán műszaki vezető, aki azt is elárulta, hogy egyszer azért szeretne zarándokként is eljutni a búcsúba...

A csíksomlyói búcsú ma már a Duna tévé brandje. A televízió munkatársai rendszerint abból főznek, amilyük van: hozzáértésüket, na meg hozzáállásukat dicséri, hogy mindig „nagyon finom” a pünkösdi ebédjük...