Színvonalas programokkal ünnepli Székelyudvarhely az államalapítást. A legrégebbi magyar nemzeti ünnep fő helyszíne idén a Márton Áron tér.

Úgy állítottuk össze a Szent István-napi programkínálatunkat, hogy a gyermekek, a jubiláló házasok, a város virágos arculatát erősítő székelyudvarhelyiek, de a koncerthangulatra és baráti beszélgetésekre vágyó fiatalok egyaránt megtalálják a számukra kedves és feltöltődést nyújtó programokat. Olyan zenekarokat és virtuóz előadókat hívtunk el Udvarhelyre, és a kulturális intézményeinkkel együttműködve olyan kiegészítő programokat kínálunk, ami igazán méltó Szent István királyunk és az államalapítás megünnepléséhez” – mondta az ünnep kapcsán Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

De lássuk, mit kínál idén a városvezetés a kétnapos rendezvény során!

Vasárnap, augusztus 19.

11.00: Vitéz László és az elátkozott malom – vásári bábjáték (Márton Áron tér)

Pályi János 50 perces bábjátékában a pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is, bebizonyítva ezzel azt, hogy szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal.

12.00: Gyerekkoncert a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanárainak előadásában (Márton Áron tér)

13:00: Sosem nevető király – mesejáték (Márton Áron tér)

A Sétáló Bábszínház már hosszú évek óta megnevetteti a gyerekeket. Most sem lesz ez másként. Ezúttal a Sosem nevető király története kerül terítékre. Az előadás főhősének egy szörnyű mulasztás terheli a lelkét és addig nem hagyja nyugodni, amíg végére nem jár a dolognak. De vajon sikerül-e neki?

15:00: Csíkmadarasi Népi Zenekar előadása (Márton Áron tér)

A zenekar Hallottam egy régi nótát című előadásában magyar muzsika – magyar nóták, népi táncdallamok, népdalfeldolgozások és katonadalok – csendülnek fel.

16:00: Jubiláló házasok köszöntése (Városháza Szent István terme)

Az ezüst-, arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő, jubiláló házastársak köszöntése idén is kiemelkedő programja a Szent István-napi rendezvénynek. A 25. , 50. vagy 60. házassági évfordulójukat idén ünneplő székelyudvarhelyi házastársak és hozzátartozóik számára augusztus 19-én, délután 16 órától a városháza Szent István dísztermében tartanak ünnepi műsort. Az ünnepségen közreműködik Toró Árpád és Fehér Izabella.

16:30: Virágos Székelyudvarhely – díjkiosztó (Márton Áron tér)

A polgármesteri hivatal ötödik alkalommal is meghirdetett, népszerű virágos programjának záróakkordja a díjkiosztóval egybekötött kiértékelő. A díjkiosztó ünnepségen közreműködik Fábián Annamária és a Balázs Ferenc Vegyeskar.

19.00: Kalmus Felicián csellóművész, zeneszerző előadása (Márton Áron tér)

Kalmus Felicián egy olyan crossover csellista, aki szabadon mozog a különböző zenei műfajok között. Előadóként kiválóan kombinálja a virtuozitást és lírai megszólalást. Saját műsoraiban ötvözi a klasszikus, pop, jazz, elektronikus és a filmzenékre jellemző hangzást. A Szent István-napi ünnepség színpadán is ezzel a hangzásvilággal fogja elbűvölni a közönséget.

20:30: Antal Tímea és zenekara (Márton Áron tér)

A népzene és a néptánc a mai napig szerves részét képezi Antal Tímea életének. A Szent István-napi koncertjén Timi akusztikus formációja egy háromtagú vonósegyüttessel egészül ki, ami még meghittebbé teszi az előadást.

Hétfő, augusztus 20.

17:00: Kalotaszeg Legénytársulat és a Tokos Zenekar (Márton Áron tér)

A fiúk vidám muzsikájukkal és lendületes táncukkal a magyar népművészet leggazdagabb tájegységeire viszik el a Szent István-napi ünnepség közönségét.

18:00: Új kenyér megszentelése és megáldása (Márton Áron tér)

Közreműködik Nyisztor Ilona pusztinai népdalénekes.

18.30: Szabadtéri össztánc a Boróka, a Kékiringó és a Serittő Néptáncegyüttesek táncosaival (Márton Áron tér)

19:00: Aurevoir.-koncert (Márton Áron tér)

A folkos, a táncházak atmoszférájából táplálkozó zenekar koncertjén a magyar népzenei hatás mellett a régizene, balkáni népzene, ír-angolszász népzene és az akusztikus popzene jegyei érezhetőek. Koncertjük igazi csemege lesz az etno-beat kedvelőinek.

20:30: Magashegyi Underground-koncert (Márton Áron tér)

Bocskor Bíborka valódi díva a színpadon. A Magashegyi Undergrounddal szinte költői magasságokba emeli az alternatív zenét, koncertjeik mégis lazák és könnyen emészthetőek. A Szent István-napi ünnepségen is ilyen laza, fesztiválhangulatú koncertre várják a közönséget. 

22:00: Tűzijáték (Márton Áron tér)