A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-dikei ítéletével helyt adott a Heineken keresetének, és betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását.

Közösségi oldalán tette közzé pénteken délben az Igazi Csíki Sör: betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és újra a Heinekennek kedvezett. Az ítélet azt is jelenti, hogy 30 napon belül meg kell semmisíteni minden tárgyat és eszközt.

A Heineken még 2012-ben indított pert az Igazi Csíki Sör gyártója ellen. A multinacionális vállalat a termék gyártásának és forgalmazásának a leállítását kérte, arra hivatkozva, hogy összetéveszthető a Heineken Ciuc nevű söreivel.

Lénárd András többségi tulajdonos a mihírnek nyilatkozva elmondta: „A spanyolországi Alicantéban működő Európai Márkahivatal legutóbb tavaly december 9-én másodfokon is nekünk ítélte a márkát. A tárgyaláson hiába magyaráztuk, hogy ez mit is jelent, egyáltalán mi a márkahivatal, a bírónő nem vette figyelembe az alicantéi döntést” – mondta Lénárd, kifogásolva, hogy a román bíróság semmibe vette az Európai Unió egyik hivatalának döntését.

A táblabíróság tulajdonképpen megerősítette az elsőfokú döntést, mely kimondta: a csíkszentsimoni sörmanufaktúrában márkát hamisítottak, ezért el kell kobozni az eszközöket, amivel hamisították. „Fogalmunk sincs, mit fognak elkobozni, de elég, ha csak a ládákat, amelyek összértéke 1 millió euróra rúg, a többezer hűtőszekrényről és egyéb felszerelésről nem is beszélve.

A hogyan továbbra válaszolva Lénárd azt mondta, sajnos fellebbezésnek helye nincs, legalábbis Romániában, így a végleges ítélet szerint a szentsimoniak hamisítottak.

Meg voltam győződve, hogy győz az igazság, de ki kell mondani, ez az ítélet tulajdonképpen egy székelyföldi magyar cég elleni támadás: sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat, használtuk szimbólumainkat” – kesergett Lénárd, akinek amiatt is főhet a feje, hogy a Heineken – amint azt már a multinacionális cég vezetői jelezték – kártérítést követel majd tőle. „Ez azt jelentené, hogy Lénárd András üzletembernek vége” – mondta baljóslóan az üzletember.

Hozzátette: tény és való, sokat reszkíroztak, nemrégiben ráadásul még bővítették is termelő kapacitásukat.

Az ítélet dacára Lénárd azt mondja, „letérdelni nem fogunk”, s hogy elképzelések ugyan vannak, de „ezekről még korai beszélni, váratlanul ért a döntés.”

A más recept szerint készülő Székely sör terméket egyébként nem érinti az ítélet, azt továbbra is gyárthatják ezen a néven, bár Lénárd szerint komoly gondot jelent, hogy azok is Igazi Csíki Sörös rekeszekbe kerültek.

„Egy szó, mint száz, meg van gyűlve a bajunk”, pontozta a 140 személyt foglalkoztató vállalkozás többségi tulajdonosa.