Elutasította kedden a parlament a gyereknevelési pótlék megemelésére vonatkozó javaslatot, melynek értelmében 84-ről 200 lejre emelték volna a 2 és 18 év közötti kiskorúaknak járó pótlék összegét.

A tervezetet korábban az alsóház munkaügyi bizottsága is negatívan véleményezte, arra hivatkozva, hogy az többletkiadással terhelné meg az államháztartást, és a kezdeményezők nem nevezték meg a forrást, amelyből a többletösszeget biztosítani lehet.

A gyereknevelési pótlék összege egyébként Romániában nevetségesen alacsony. Nagy-Britanniában például 100 eurónyi állami támogatást kap az első gyermek, majd ez az összeg a második gyermeknél 65, majd a harmadik gyermeknél további 65 euróval emelkedik.

A tervezetben szereplő 200 lejes összeg 44 eurót jelentene, ez nagyon kevés még az Európai Unió közepesen fejlett országaihoz képest is.

A tervezet vitája során több politikus elvben egyetértett azzal, hogy meg kell emelni a gyerekeknek járó állami támogatást. Kifejtették: olyan törvény kidolgozását javasolják, amely révén garantálni lehet, hogy a gyereknevelési pótlék összegét valóban a gyermek minőségi táplálására, öltöztetésére és tanszereire költik el.

A tervezetet korábban a szenátus is elutasította. Az alsóház volt a döntő fórum a kérdésben.

A pótlékot két éve, 2015-ben emelték Romániában 42-ről 84 lejre, ez akkor évi 1,76 milliárd lejes pluszkiadást jelentett az államkasszának. A kiskorúaknak járó juttatás összegét azelőtt 2009 januárjában módosították.