Miközben az európai utak 2017-ben is a világ legbiztonságosabb útjainak bizonyultak, egymillió főre jutó 49 halálos balesettel , addig Románia utolsó helyen áll az Európai Unióban forgalombiztonság szempontjából, itt ugyanis egymillió lakosra 98 halálos baleset jut átlagosan.

Hargita megyében sem sokat törődnek az autósok testi épségével, életével: az előterjesztett 3 millió lejhez képest Borboly Csaba javaslata alapján 1,1 millióval kevesebbet költenek idén forgalombiztonságra Hargita megyében.

Mindezt olyan körülmények között, hogy tavaly növekedett a halálos áldozatokkal járó közúti autóbalesetek száma Hargita megyében.

Csupán Romániában és Bulgáriában történik nyolcvannál is több halálos baleset. 2017-ben az EU tagországainak jelentős részében 60 elhalálozás volt egymillió lakoshoz mérten, nyolc tagállamban negyvennél is kevesebb a halálos balesetek száma.

Svédországban 25 halálos baleset jut egymillió személyre, Nagy-Britanniában 27, Hollandiában 31, Dániában 32. Az Unió jelenleg is dolgozik egy sor intézkedésen, amelyekkel javítanának a közúti közlekedés biztonságán.

Hargita megyében azonban, úgy tűnik, fittyet hánynak a biztonságos közlekedésre. Az előterjesztett 3 millió lejhez képest Borboly Csaba javaslata alapján 1,1 millióval kevesebbet költenek idén forgalombiztonságra Hargita megyében.

Mindezt olyan körülmények között, hogy tavaly növekedett a halálos áldozatokkal járó közúti autóbalesetek száma Hargita megyében. A megyei rendőrség statisztikái szerint tavaly 189 súlyos  (harminccal több, mint egy évvel korábban) és 314 enyhe baleset történt megyénkben.

Előbbiek 30 halálos áldozatot követeltek, héttel többet, mint 2016-ban.

A súlyos balesetekben 201-en súlyosan (48-cal többen, mint tavalyelőtt) és 76-an enyhébben sérültek (13-mal többen, mint 2016-ban. Az enyhébb balesetek során 380 személy sérült meg, negyvennyolccal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az aggasztó statisztikákat látva a megyei rendőrség munkatársai a forgalombiztonság növelése érdekében több akciót is szerveztek tavaly, s idén is folytatják ezeket – kár, hogy ebben a kérdésben nem találnak partnerre a megyei tanács elnökében...

Kedd este újabb tragéda történt: a Ditró és Tölgyes közötti, 127-es jelzésű megyei besorolású út melletti, 16 méter mély szakadékba zuhant egy jármű, vezetője, egy 38 éves magyarországi fiatal azonnal szörnyethalt.

A helyszínre kivonuló hatóságok vizsgálata szerint a Tölgyes irányába haladó autó egy szerpentines szakaszon a menetiránya szerinti jobb oldalon lesodródott az úttestről, tizenhat métert zuhanva.

Egy biztonságos szalagkorlát talán megmenthette volna az életét...