Eddig népdaltalálkozóként ismerték, az idei évtől viszont népi játékokra váltottak, hogy a kis csoportos óvodásokat is bevonhassák a közös élménybe.

Az elmúlt hét évben Bögöz községben (vagy Nagygalambfalván) minden egyes esztendőben megrendezték a Népdal Találkozót, melyen a község és közeli falvak közép és nagy csoportos óvodásai vettek részt.

Idén azonban a népi gyermekjátékokra váltottak, hogy a rendezvényen a kis csoportos óvodások is részesei lehessenek a közös élménynek.

A szerdán, június 7-én megtartott Kör, kör, ki játszik címet viselő, 10 falu óvodásait felsorakoztató hagyományőrző találkozón mintegy száz gyerek vett részt, népi játékokat adtak elő a színpadon, majd közösen is játékba kezdtek.

– A találkozó egy seregszemle, amely a bemutatkozásról, ismerkedésről, a kapcsolattartásról szól. A rendezvény egyfajta kapocs szeretne lenni a mai kor és egy már letűnt életforma között – mondta a szervezők részéről Szilágyi Erzsébet pedagógus, aki egyben a találkozó ötletgazdája is. Kihangsúlyozta, hogy az énekes játékok játszása során kihangsúlyozódik a közös dallal végzett együttmozgás, lehetőséget adva az óvodásoknak, hogy megismerjék egymást és nem utolsósorban kellemes, örömteli tevékenységet jelent a gyermekek számára.

A találkozó másfél órás játékkal zárult, legnépszerűbbnek a „Fehér liliomszár”, az „Elvesztettem páromat” és a „Pajtikám gyere velem táncolni” népi gyermekjátékok bizonyultak.

Szilágyi Erzsébet elmondta, hogy a játékokat saját gyerekkorából hozta magával, ezek többnyire a régmúlt idők falusi emberének dolgos hétköznapjai (olykor ünnepnapjait) elevenítik meg, ugyanolyan formában, ahogy a rendezvényen a gyerekek is ápolhatták saját hagyományaikat: vagyis játékosan.