A tavaly március tizenötödikei ünnepi tanácsülésen elfogadott elvi döntés után immár hivatalosan is jóváhagyta Székelyudvarhely önkormányzata, hogy Nyirő József íróról nevezzék el a városi könyvtárat. Az RMDSZ azt javasolta, Kányádi Sándorról nevezzék el a könyvtárat, végül 18 tanácsosból 16-an Nyirőre voksoltak.

Ismert: a székelyudvarhelyi önkormányzat tavaly március 15-én egy rendkívüli tanácsülésen – az RMDSZ-frakció távollétében – döntött arról, hogy a városi könyvtár Nyirő József nevét viselje, a névadás törvényes eljárási folyamatának elindításáról is döntött a testület. A határozat-tervezetet egyébként az MPP-frakció terjesztette elő, Bíró Jolán, Ketesdi Imre, Mike Levente, Orbán Árpád, Orbán Balázs és Péter Balázs tanácsosok látták el kézjegyükkel.

A névadás kapcsán Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója azt kifogásolta, hogy nem volt lakossági konzultáció a kérdésben, s mint mondta, „Székelyudvarhely sok híres embert nevelt, vagy fogadott be az évszázadok során. Lehet, hogy a végső választás Nyirő Józsefre esik, de akkor az legalább összecseng a választópolgárok és a szakma akaratával.”

Az RMDSZ-esek azzal érveltek, hogy a névadást rendkívüli, ünnepi tanácsülésen ejtették meg, s nem volt szakbizottsági ülés, amelyen megvitathatták volna a kezdeményezést. A tulipánosok szerint elképzelhető az a forgatókönyv is, hogy a hivatal azért fogadta el névadási határozatot, mert arra számítottak, hogy „botrány lesz belőle, és akkor majd a polgármesteri hivatalnak lehetősége lesz mártírkodni az ügy kapcsán.”

A határozat elfogadása után az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet is kiadott egy közleményt, amelyben elismerik, hogy Nyirő a 20. század első felének befolyásos személyisége, de emlékeztetnek rá, hogy a második világháború alatt tagja volt a magyar parlamentnek, később a nyilas csonkaparlamentnek is, az általa alapított Magyar Erő című lapban pedig rendszeresen jelentek meg antiszemita tartalmak.

Orbán  Balázs helyi tanácsos ugyanakkor úgy vélte, Nyirőről valóban sokféle vélemény megformálódik a médiában, és a nyilvánosság előtt, a történészeknek lehet is erről álláspontjuk, de ők úgy gondolják, hogy a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a nevét felvegye az Nyírőnek az irodalmi munkásságával függ össze, azzal, amit íróként a magyar és világirodalomért, valamint a székelységért tett.

Nyirő József exhumálása. Az újratemetés - egyelőre - elmaradt
Fotó: Marossy Géza

„Az elhangzott vélemények mögött nincsen semmilyen bizonyíték, ítélet vagy bírósági elmarasztalás. Nem volt soha sem hazai, sem nemzetközi bíróság által háborús bűnökért elítélve, ilyen formán nem tiltja semmilyen jogszabály és rendelkezés, hogy el lehessen nevezni róla egy intézményt. Nem tudom, hogy az Elie Wiesel Intézet munkatársai tudják-e, hogy Máréfalván például általános iskola van róla elnevezve, Székelyudvarhelyen pedig díszterem. Akkor is kifogást emeltek, de megjegyezték, hogy semmilyen olyan dokumentumuk nincs, ami kimondaná, hogy Nyirő Józsefről ne lehetne elnevezni közintézményt” – nyilatkozta akkor Orbán Balázs.

Nyirő vs. Kányádi

A javaslatot annak ellenére tűzték tehát napirendre, hogy a prefektusi hivatal nemrég kedvezőtlenül véleményezte a névadást, de ez a városi jegyző szerint amúgy is csak konzultatív jellegű. Az előterjesztő Orbán Árpád alpolgármester kijelentette: Nyirő személye, a magyarságért, a székelységért kifejtett tevékenysége, irodalmi munkássága okán is megérdemli, hogy nevét viselje a székelyudvarhelyi könyvtár.

Derzsi László, az RMDSZ-frakció vezetője azt kifogásolta, hogy a jelenlegi előterjesztők azzal vágtak vissza, amikor a Mihír kezdeményezését felkaroló Sinka Arnold tanácsos javasolta, hogy Kacsó Andrásról nevezzék el az Udvarhely Néptáncműhelyt, hogy az érintett intézmény vezetősége nem támogatta a névadást, ezért azt kérte, halasszák el a döntést. „Ebben a kérdésben szerencsésebb lenne konzultálni egy szakmai grémiummal, illetve a közvéleménnyel” – fejtette ki.

Arros Orsolya módosító javaslattal rukkolt elő: „Nevezzük el Kányádi Sándorról a városi könyvtárat!”

Orbán Balázs szerint meg kell találni, hogy mit és mikor kell elnevezni Kányádiról, hiszen valóban ő is megérdemli, hogy Udvarhelyen köztér, utca, közintézmény viselje a nevét. „Méltatlan a székelyudvarhelyi önkormányzathoz Nyirő és Kányádi nevének versenyeztetése” – jegyezte meg Orbán.

Derzsi hangsúlyozta: nem Nyirő személye ellen van kifogásuk, de ha valaki, akkor Kányádi igazán megérdemli, hogy könyvtárat nevezzenek el róla a székely anyavárosban. „Nem versenyeztetni akarjuk a két személyiséget, szó sincs erről, viszont ismételten arra kérjük az előterjesztőket, halasszuk el a döntést” – ismételte önmagát a frakcióvezető.

A halasztási kérelemmel nem értettek egyet, így a jelenlévő 18 tanácsos közül 16-an igennel szavaztak, ketten – Arros Orsolya és Ványolós István – tartózkodtak, így a székelyudvarhelyi városi könyvtárat Nyirő Józsefről nevezik el.