21 napirendi pont szerepel Székelyudvarhely önkormányzatának októberi rendes havi ülésén. Olvassnak bele élő szöveges közvetítésünkbe!

9.00

A tanácsosok egyelőre kedélyesen cseverésznek, megjelent Gálfi Árpád polgármester is, hamarosan kezdünk. Operatívak leszünk, ígéri Orbán Árpád alpolgármester-ülésvezető.

Megköszönik Bodnár László jegyző negyven éven át a város szolgálatában kifejtett tevékenységét, a nyugdíjba vonuló Bodnárt Balázs Kinga helyettesíti.

9.06

Gálfi Árpád hangsúlyozza, fontos kérdés a könyvtár bérleti szerződésének meghosszabbítása, a városi piac működésének szabályozása. Mint mondja, az elképzelések szerint idén ott fogják árulni majd a karácsonyfának való fenyőket.

9.08

Folytatódnak az "intenzív" aszfaltozások a városban, Gálfi kéri a városlakók türelmét. A városvezetés csakis megfelelő minőségű munkát tud átvenni, mondja a polgármester. Jó példa erre a Rákóczi út, ahol a város újraaszfaltoztatta az utat a nem megfelelő munkát végző kivitelezővel.

9.11

Gálfi jó munkát kíván a tanácsosoknak, jöhet az első napirendi pont. 1. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2017-es III. negyedévi költségvetése zárszámadásának jóváhagyásáról. A szakbizottságokban már letárgyalták a kérdést, most megszavazzák, az RMDSZ-esek tartózkodnak.

9.13

A Tompa László általános iskolát két jogi személy támogatja kilencszáz lejjel interaktív tábla vásárlása céljából, természetesen ezt is megszavazzák.

9.15

Következik a harmadik napirendi pont: Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2017-es költségvetése módosításának jóváhagyásáról, illetve egyes átcsoportosításokról. A néptánccsoport sikeresen pályázott, a város negyvenezer lejt kap adóvisszafizetésből, ilyen és ehhez hasonló tételeket foglalnak bele a költségvetésbe.

9.19

4. Határozattervezet a Hargita Business Center Közösségközti Fejlesztési Társulás alapszabályzatának módosításáról. Elfogadják.

9.21

5. Határozattervezet a mezőgazdasági és élelmiszerpiaci termékek és szolgáltatások kereskedelmére vonatkozó 9/2013-as szabályzat módosításáról és kiegészítéséről. A karácsonyfákkal ezután a piac hátsó részében lehet kereskedni, egy négyszáz négyzetméteres felületen, az árusoknak licitálniuk kell ezekre a területekre, amelyet majd ők is kell tisztán tartsanak. Lényeg a lényeg, ahogy egy előző városvezető mondaná, idén a piacra kell küldeni az angyalt karácsonyfáért.

Sinka Arnold apró módosítást javasol, hozzáteszi, hogy "nem azért mondom, mert érdekelt vagyok a karácsonyfabizniszben." Nem kellett volna, senki nem hiszi el neki...

Gálfi Árpád szerint az a lényeg, hogy az árulhat karácsonyfát idén, akinek van engedélye, "a kapuk alatt, jobbról, balról, feketén történő karácsonyfaárulások ideje lejárt 2017-ben, Székelyudvarhelyen." Végül apróbb módosításokkal, de elfogadják a határozatot, a kereskedők napi bért fizetnek majd. Karácsonyfáért tehát irány a városi piac.

A következő, 6. napirendi pont is erre vonatkozik: Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában, a Vásártér utca 3-7. szám alatt található, 8 parcellából álló 40 m2-es nagyságú terület bérbeadásához szükséges lépések kezdeményezéséről, karácsonyfa eladás céljából.

9.37

7. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár (Kőkereszt tér, 2. szám) tevékenysége folytatásához szükséges helyiségek telekkönyvi tulajdonosaitól történő bérlése meghosszabbításának jóváhagyásáról, az épület könyvtár területére eső fele részében. Megszavazzák. A tulajdonosokkal eddig nem volt baráti a viszony a városvezetés részéről, mondja Gálfi Árpád, de rendeződni látszik a helyzet, s arra is lehetőség nyílik remélhetőleg, hogy az épület magánzkézben lévő felét is megvegye a város. Jóváhagyják a könyvtár munkaköri jegyzékét is.

9.39

9. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi önkormányzata állandó munkaapparátusában egy szerződéses, I. szakmai fokozatú szakfelügyelő munkakör megüresedéséről, illetve a Helyi Tanács 149/2016-os határozatának módosításáról és kiegészítéséről. Egyhangú voks.

9.41

10. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város egyik jelenleg kiépülő utcája elnevezésének jóváhagyásáról. A Szászok-táborában létrejöhet az Egyenes utca. "A lakók javasolták, hagyjuk a poénokat", mondja Orbán Árpád. 

9.42.

11. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Cekend sétányán található, 9 m2 lakfelülettel rendelkező szociális lakások elosztási feltételeiről és elosztási módjának megállapításáról. Mindenki bólogat. A jegyzőt helyettesítő Balázs Kinga valamit nem ért, de Benedek Árpád Csaba megjegyzi, "nem baj, negyven év alatt belejössz!"

9.44

A következő napirendek is lakásokra vonatkoznak: 12. Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában található szociális lakások bérleti keretszerződése mintájának jóváhagyásáról; 13. Határozattervezet a 35 év alatti fiataloknak és fiatal családoknak szánt lakások bérleti keretszerződése mintájának jóváhagyásáról. "Az a lényeg, hogy ezek a lakások legyenek kihasználva, ne álljanak üresen, míg a család külföldön dolgozik, a lakásokat lakni kell", hangzik el a magyarázat.

9.45

A város térítésmentesen kap egy Daewoo Nubira autót a Ficánka napközitől, amely a maga részéről korábban az állatvédelmi igazgatóságtól kapta a járművet. Az autóval a hivatal urbanisztikai szakemberei szállnak majd ki a törvénytelen építkezések helyszínére. Szükség van rá, hangzik el.

9.49

Már a 15. napirendnél járunk. Határozattervezet Székelyudvarhely nyilvános parkolóinak megszervezéséről és ügykezeléséről szóló szabályzat jóváhagyásáról. Jóváhagyják, akárcsak a következőt: 16. Határozattervezet a Helyi Tanács 69/2009-es határozatának módosításáról és kiegészítéséről, mely a 2,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb áruszállító gépjárművek és berendezések Székelyudvarhely Megyei Jogú Város területén történő közlekedését és közterületen való parkolását szabályozza. A helyi rendőrség kérésére született a határozat, hiszen nem tudják alkalmazni a határozatot, ha nincsenek felfestve, kijelölve a parkolók, hangzik el.

9.52

Kicsit foglalkozzunk a fával is, mondja Orbán Árpád, hozzátéve: megyünk be az erdőbe. Erről van szó: Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában található erdőalapból kitermelésre kerülő faanyag hivatkozási ára számítási módszertanának jóváhagyásáról. Mindenki mellette van, s a következőt is jóváhagyják: Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonát képező erdőalapból árverésen értékesítendő faanyag kiindulási árának megállapításáról, mely a hivatkozási ár alapján történik, figyelembe véve a fafajta és választék kereslet/kínálat viszonyát.

9.54

Ez lesz az utolsó: Határozattervezet a Helyi Tanács 208/2017-es határozatának módosításáról, mely Székelyudvarhely Megyei Jogú Városnak a Székelyudvarhelyi Szociális Akciócsoport Egyesületben alapítótagként történő részvételéről, illetve az alapító okiratát és alapszabályzat jóváhagyásáról szól. Az akciócsoport székhelye a magánvállalkozók székhelyén lesz. "Formaság, hogy ne legyen bajunk a számvevőszékkel", mondja az ülésvezető. A város hátrányos helyzetű övezeteinek felszámolása érdekében jött létre az akciócsoport, nagyon sok lakóval szóba álltak az elmúlt időszakban, hangzik el. Mindenki megszavazza a felzárkóztatásukat.

9.57

Jönnek a különfélék. Március 31-én elfogadtak egy olyan határozatot, amelynek értelmében egy fejlesztési társulás kidolgozná a Székelyudvarhely-Zeteváralja bicikliút kiépítésének tervét. Mi a helyzet ezzel? - kérdezi Berde tanácsos. Jakab Attila városmenedzser szerint nem egyszerű zöld ágra vergődni a megyei tanáccsal, hiszen ők is elfogadtak egy hasonló határozatot. Talán megoldás lehet, hogy a fejlesztési társulásnak ne legyen tagja a megyei önkormányzat, mondja, s hozzáteszi, őt is idegesíti, hogy hét hónapja nem történt semmilyen előrelépés az ügyben. Gálfi Árpád szerint "valami miatt kicsit leállott a dolog", de bízik benne, hogy felgyorsulhat az ügy, megépülhet a bicikliút, hiszen "ez nem csak a városnak, a vidéknek is fontos."

10.03

Berde azt is szóvá teszi, hogy a hivatal honlapján nincs rajta az ezt szabályozó határozat, a honlap amúgy is elavult, még a régi testületi tagok szerepelnek rajta. Gálfi szerint dolgoznak, csak most éppen nyolcvan számítógépet kellene cseréljenek, ezért már négyszer is kiírtak licitet, s ha nem lesz óvás, akkor már a jövő héten sínre kerülhet a dolog.

10.05

A Cipészek utcájában egy téglafal omlik le, tolmácsolja a lakosság panaszát Ványolós István. Lesz majd egy informatikai rendszer, ahol be lehet jelenteni az ilyen és ehhez hasonló panaszokat, észrevételet. Addig is köszönik szépen a jelzést, mondja Orbán Árpád.

Lőrincz Edit a Malom utcai fahíddal kapcsolatban szólal fel. "Ez így már nem mehet tovább!" - fakad ki, "a lakók azonnali megoldást szeretnének." "Elfogadhatatlan, hogy idősek, babakocsis kismamák kilométereket kerülnek, mert nem biztonságos a híd. Másfél évvel ezelőtt azt ígértük, mindent megteszünk a lakókért. Ne ígérgessünk többet, tegyünk is végre valamit!", jelenti ki Lőrincz Edit, hozzátéve: "Magyarázkodást számtalanszor hallottunk, nem erre van szükség. Ebből most már nagyon elég!" Gálfi Árpád: "Örömmel hallgattam a kemény felvezetés. Az elmúlt másfél évben nem ígérgettünk, nem magyarázkodtunk, hanem tettük a dolgunkat. Megkérem szépen a tanácsos asszony, hallgasson végig! Nem tudom szó nélkül hagyni a kemény beszédét, mert csúsztatás, hogy ígérgetünk és magyarázkodunk." Fülöp-Székely István műszaki igazgató szerint összetett a kérdés a Malom utcai és a Homoród utcai hidak esetében is, hiszen a vízügy jóváhagyása is kell, de "dolgozunk rajta, ez nem ígérgetés."

10.15

Na, a végére csak lett egy kis csetepaté, bár borult a papírforma, kevesen fogadtak volna arra, hogy a Koalíció egyik tagjával fog szópárbajozni a polgármester.

10.19

Benedek felkéri Gálfit, aktualizálja a különböző bizottságokat, hogy a régi testületben és az újban is dolgozó tanácsosok ne szembesüljenek váratlan helyzetekkel a megörökölt státus okán, mint ahogy szembesült ő is a szeméttelep körül kialakult botránnyal kapcsolatban. "9 bizottságnak voltam tagja az elmúlt mandátum idején, másfél éve alatt egyetlen szóbeli vagy írásos értesítést sem kaptam arról, hogy tagja vagyok-e még vagy sem a bizottságoknak."

10.24

A Cekenden növekvő hulladékhegyekkel az előző városvezetés semmit sem tett, mondja - elegánsabban fogalmazva - Hajdó Csaba, aki arra kéri Benedeket, segítse a szeméttelep körül kialakult helyzet megoldásában a jelenlegi városvezetést régi dokumentumok, felszólítások rendelkezésükre bocsátásával.

10.27

Arros Orsolya a reggeli órákban történő szemételszállítást kifogásolja, miért nem közlekednek nyolc óra után, kérdezi. A városfejlesztési koncepciót és az oktatási stratégiát is a REGA régiókutató egyesület készítette a városnak. Mennyiért?, kérdezi. Arros azt is szóvá teszi, hogy az RMDSZ-es tanácsosok sok rendezvényről nem tudnak, nem kapnak meghívót.

Gálfi Árpád szerint a szemétszállításról már egyeztettek az RDE-vel, nyolc óra előtt elméletileg nem üríthetik ki a kukákat. Nem titok, mennyi pénzt kapott a dr. Geréb László által vezetett REGA, mondja Gálfi, "az adatokat szívesen a tanácsosasszony rendelkezésére bocsátom."

10.35

A polgármesteri hivatalban udvarhely.ro végződésű email címeket készítettek a tanácsosoknak, köszönjük szépen, de a leveleket a saját, megszokott címünkre is kérjük kiküldeni, kéri Benedek. "Mi nem szoktuk olvasni mások levelezését!" - jelenti ki Gálfi Árpád. "Azta, erre nem is gondoltam..." - döbben le Sinka Arnold.

Mára ennyi volt, köszönjük figyelmüket!