Nem alkotmányellenes a család meghatározásával kapcsolatos alkotmánymódosító jogszabály, döntött az alkotmánybíróság hétfőn, így az utolsó jogi akadály is elhárult az október 7-ei referendum elől.

A taláros testület döntése tehát azt jelenti, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosításáról október 7-én népszavazást tartanak Romániában.

Ha a referendumon az igenek győznek, akkor az alaptörvény 48-ik cikkelye a következőképpen módosul: „A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő polgárok legkevesebb 30 százaléka részt vesz rajta. Ez 5 675 249 szavazatot jelent.

További követelmény, hogy a leadott szavazatok legkevesebb egynegyedének érvényesnek kell lennie.

Igenre buzdít az MPP

A házasság és a család alkotmányos megerősítésére buzdított állásfoglalásában a Magyar Polgári Párt (MPP). A dokumentumban az MPP leszögezte: a családot az élet legtermészetesebb közösségének, a társadalom legősibb, alapvető elemének tartja, amely önmagában hordja célját és igazolását.

A társadalom sejtjét a férfi és nő házassága révén létrejött család képezi, amely igazodik a teremtés rendjéhez is” – szögezte le az MPP.

A Magyar Polgári Párt határozottan kiáll a keresztény házasság és a keresztény család fogalma, illetve intézménye mellett, amely egy férfi és egy nő életközösségén alapul, ezért a házasság és a család alkotmányos megerősítését támogatni kell a népszavazáson!” – áll az állásfoglalásban.

Hozzátette: az azonos nemű párok életközössége kívül esik a keresztény házasság és család fogalomkörén, az ilyen esetekben fogalmilag kizárt a házasság, illetve a család megnevezés használata. Az élettársi kapcsolatot külön törvényben kell szabályozni.

Az MPP arra kér minden keresztény magyar embert, hogy október 7-én, hitéhez és az alapértékekhez igazodva, erősítse meg mindezt szavazatával is, a család meghatározásáról szóló népszavazáson - fűzte hozzá a párt állásfoglalásában. 

Az RMDSZ  még nem foglalt állást a népszavazás kérdésében. Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke a Maszol.ro portálnak adott interjúban kijelentette: a család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros és hamis, ezért nem fog részt venni ezen.