A székelyudvarhelyi művelődési ház adott otthont a XI. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzésének.

A május 12-dikei eseményen, melynek témája a Történelmi vonatkozások a népi gyermekjátékokban volt,  több mint kétszáz résztvevőt köszönthetett a házigazda Bunta Gyöngyi, a Napsugár Napközi Otthon – Néphagyományőrző Mester Óvoda óvodavezetője.

Óvodapedagógusok, néprajzkutatók, történészek tartottak előadásokat, a műhelymunkák során lehetőség nyílt ékszerek, fejdíszek, bugyellárisok, zászlók, koronák készítésére.

Természetesen volt óvodalátogatás, a résztvevők pedig megtekinthették az Apám tánca című előadást az Udvarhely Néptáncműhely táncosainak előadásában.

Több mint kétszáz résztvevője volt az eseménynek Hargita, Maros és Kovászna megyékből, valamint Magyarországról, ők az országos Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében érkeztek” – avatott be a részletekbe Bunta Gyöngyi.

A házigazda elmondta, hogy sokan évek óta visszajáró kollégák, de a jó hírüknek köszönhetően egyre több új óvodapedagógussal találkoznak.

Minden alkalommal szakkiadványt is kézhez kapnak a résztvevők, amelyben az adott témával kapcsolatban találnak néprajzi, óvodai vonatkozású "jó gyakorlatokat" is. Az előadók vázlata mellett a délutáni műhelymunkák leírása is megtalálható benne színes fényképekkel, amelyeket az óvónők már a gyakorlatban is kipróbáltak a gyermekekkel” – ecsetelte Bunta Gyöngyi.

Az eseményt a Bethlen Gábor Alap, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Communitas Alapítvány, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatta.