Hétfőn is sztrájkoltak a parajdi sóbányában dolgozók. Hargita megye prefektusa szerint a közlekedésben résztvevők és a járókelők biztonsága forog kockán, ha nem tudják csúszásgátló anyaggal megszórni az utakat a hóeltakarítással megbízott vállalatok.

Folytatódott a parajdi sóbányában dolgozók múlt csütörtökön kezdődött sztrájkja. A bányászok abban reménykednek, hogy az Országos Sóipari Társaság (Salrom) igazgatótanácsa keddi gyűlésén megoldást talál követeléseikre, vagyis megszüntetik a bérek közti egyenlőtlenséget, húsz százalékkal emelik az alapfizetéseket, illetve menesztik a jelenlegi vezetőséget.

A munkabeszüntetés miatt azonban a bánya nem tudja teljesíteni az utóbbi napokban megnövekedett rendeléseket, emiatt máris több rendelő fejezte ki nemtetszését – mondta Seprődi Zoltán, a parajdi sóbánya vezérigazgatója az Agerpresnek.

Hétfőn Hargita megye prefektusa, Jean-Adrian Andrei is aggodalmát fejezte ki a rendelések csúszása miatt, ugyanis szerinte a szerződések értelmében a bányának kötelessége lenne leszállítani a megrendelt sómennyiséget.

A prefektus szerint a közlekedésben résztvevők és a járókelők biztonsága forog kockán, ha nem tudják csúszásgátló anyaggal megszórni az utakat a hóeltakarítással megbízott vállalatok.

Brassó megyéből máris jelentették, hogy az út- és hídügyi hatóság által megrendelt sószállítmányok nem érkeztek meg, ráadásul Aknavásáron is sztrájkba léptek a bányászok, emiatt a brassóiak Szeben megye sótartalékait kénytelenek felhasználni az utak járhatóvá tétele érdekében.

A sztrájkolók jelenleg az ebédlőben tartózkodnak. A kitermelés szünetel, a látogatók pedig nem tudnak bemenni a sóbányába – hétvégén több turista is bosszúsan távozott a sóvidéki településről.