Mintegy 7 millió euró, vagyis közel 2,5 milliárd forint támogatást nyújt a magyar állam Székelyudvarhelynek – jelentette be vasárnap a városházán tartott sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A legnagyobb összeggel a római katolikus egyházat támogatja a magyar állam. Másfél milliárd forintból, nagyjából 5 millió euróból újulhatnak meg a Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő épületei – erről egyébként karácsony előtt már írtunk, lásd kapcsolódó cikkünket.

A Székelyudvarhelyi KC kézilabda akadémia létrehozására 441 millió forintot, körülbelül másfél millió eurót kap, 200 millió forintos támogatásban részesül a református egyház a főtéri temploma felújítására, és további – egyelőre nem számszerűsített – összeget pedig a Márton Áron tér sarkán található épületének a felújítására, amelyben diakóniai központot hoznak létre.

A városi önkormányzat által működtetett Tomcsa Sándor Színház is 70 millió forintos támogatáshoz jut.

A támogatási összegekről az elmúlt hetekben döntött a magyar kormány, céljuk, hogy ezekkel a székelyudvarhelyi fiatalok helyben maradását segítsék elő.

Gálfi Árpád polgármester érthető módon nem győzött hálálkodni a bőkezű támogatásért, hiszen Székelyudvarhely az utóbbi évtizedekben nem kapott ilyen jelentős támogatást.

A város tavalyi költségvetése mintegy 20 millió euró volt, s mint Orbán Balázs, a Koalíció frakcióvezetője a Mihírnek elmondta, idén várhatóan 2,2 millió euró jut fejlesztésekre, beruházásra – a magyar állam 7 millió eurós támogatása tehát a számok tükrében is önmagáért beszél.

Ráadásul Székelyudvarhely büdzséje a román adótörvények változása következtében idén a tavalyi 90 millió lejről várhatóan 80 millióra csökken.

Orbán Árpád alpolgármester ezért is mondta: nem érik be az anyaországi támogatással, a román költségvetésből és az EU pénzforrásaiból is minél több támogatást próbálnak megszerezni.