Sok civilszervezet képviseltette magát azon a fórumon, amelyet a városháza dísztermében tartottak, s amelyen a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által idénre meghirdetett pályázási lehetőségekről tartottak tájékoztatót.

Orbán Árpád alpolgármester köszönetet mondott a civilszervezeteknek, hiszen – mint rámutatott – rengeteg olyan tevékenységet végeznek, amellyel tulajdonképpen kiegészítik az önkormányzat munkáját.

Egy társadalom akkor működik jól, ha megvan a partnerség az önkormányzat, a gazdasági szereplők és a civilszféra között” – hangsúlyozta Orbán.

A legutóbbi önkormányzati ülésen egyébként közel kétmillió lejt különítettek el a civilszervezeteknek, de egy szervezet egy projekt megvalósítására legfeljebb 20 ezer lejre pályázhat.

A pályázatokat április 18-ig, az egyházi programok támogatására pedig április 21-ig lehet benyújtani. Az idén is hét különböző területen belül pályázhatnak a helyi civil szervezetek éves tevékenységeik, programjaik megvalósítására: teljesítménysport, tömegsport, környezetvédelem, ifjúsági nevelő jellegű tevékenység, hátrányos helyzetűek, kulturális tevékenységek és diákok támogatása.

Nem árt tudni azt sem, hogy a polgármesteri hivatal csak utólag, a projekt megvalósítása után fizeti ki a támogatásokat, s azokat csak az év vége előtt lehet folyósítani.