Idén a reformáció jegyében osztották ki a székelyföldi megyék legrangosabb elismerését.Kovászna megyéből Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Maros megyéből Nt. Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Hargita megyéből Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója, az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsosa vehette át péntek este az Orbán Balázs-díjat a marosvásárhelyi Vártemplomban szervezett díjátadón.

Az ünnepi rendezvény házigazdájaként Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. „2017 a Reformáció Emlékéve, ezért idén három olyan személynek adományozunk Orbán Balázs-díjat, akik életük és munkásságuk során a reformáció szellemében cselekedtek, és a keresztény és magyar értékek átadására törekedtek. Mindhárom díjazott Isten szolgálata mellett fáradhatatlan munkát végzett a közösségért, és olyan szociális, oktatási és kulturális programok megvalósításában vállalt szerepet, amelyek által jobbá tették közösségük életét és hozzájárultak a magyar értékek továbbadásához” – mondta a Maros Megyei Tanács elnöke.

Az Orbán Balázs-díj idei Hargita megyei kitüntetettje Tőkés Zsolt, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye főgondnoka, az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának, a Romániai Református Egyház Zsinatának és a Zsinat Nevelésügyi Bizottságának tagja.

Tőkés Zsolt díjazása után a vásárhelyi Vártemplomban
Fotó: Henn Attila

Tőkés Zsolt 2001-től a székelyudvarhelyi református kollégium igazgatója. Az által megvalósított függetlenedés gyökeres változást indított el az iskola szellemi-anyagi gyarapodásában. Kezdeményezésére 2002. október 27-én az iskola felvette egykori igazgatójának, a 18. században élt Baczkamadarasi Kis Gergelynek a nevét. Az iskolai infrastruktúra kiépítésében példaértékű a fáradozása. Kitartó és fáradhatatlan munkája eredményeként 2004-ben megtörtént az általa igazgatott iskola épületének és elkobzott tulajdonának visszaszolgáltatása. Diákokat fogad a szórványvidékről, ösztöndíjakat biztosít a szórványdiákok és az anyagi gondokkal küzdő tanulók taníttatásához. Kihívásának tekintette, hogy munkája által a székelyudvarhelyi református kollégium újra Erdély működő és versenyképes iskoláinak sorába emelkedhessen. Az egyházi oktatási intézmény mai formája az ő kitartó iskolaszervező tevékenységének eredménye” – hangzott el a laudációban.

Kovászna megye díjazottja Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány és a LAM Alapítvány létrehozója, a Sapientia Alapítvány kuratóriumi elnöke volt, míg Maros megye nagytiszteletű Jakab Istvánnak, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperesének adományozta az Orbán Balázs-díjat.

A díjátadó ünnepséget a Codex Régizene Együttes koncertje zárta. A csíkszeredai együttes a Mint a szép híves patakra című előadását mutatta be, amely a genfi zsoltárok Szenci Molnár Albert féle fordításain alapul.