A közösségi oldalon többen méltatlankodásukat fejezték ki a szerda délutáni, román zászlós felvonulás kapcsán. Utánanéztünk, mi is történt.

Plakátok tanúsága szerint a Gi Rromano Kulturális Egyesület által szervezett, „Uniti sub tricolor - Romania 100” elnevezésű rendezvény partnere volt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is, ezért a sajtóosztályon érdeklődtünk a részletekről.

Mint válaszukból megtudtuk, a felvonulást és a rendezvényt a polgármesteri hivatal anyagiakkal nem támogatta, azonban tudomásuk volt az eseményről, ami különböző régiók népviseletének bemutatását volt hivatott szolgálni a szervezők szerint. A rendezvényen egyébként székely népviseletben fellépett a székelyudvarhelyi Seríttő néptánccsoport is.

A városi mozitermet a hivatal biztosította a szervezőknek, ahogyan ezt minden iskola kérésére biztosítani szokták, így a Marin Preda sem képezett kivételt.

Arra a kérdésünkre, hogy tud-e a hivatal még hasonló, előre bejelentett, a centenáriumhoz köthető rendezvényről, azt a választ kaptuk, hogy a december 1-re tervezett rendezvényen kívül nincs tudomásuk más rendezvényekről, amelyek a centerámiumi megemlékezésekkel köthetők össze. 

Ismert: december elseje Románia hivatalos ünnepe, így a polgármesteri hivatal rendezvényekre elkülönített költségvetéséből kerül kifizetésre minden évben a decemberi rendezvény költsége (fellépők és a protokoll ebéd), valamint a rendezvény helyszíneként igényelt termet (Művelődési Házban, vagy moziteremben) is a hivatal biztosítja.

A tavalyi december elseje 7200 lejes költségkerettel volt megszervezve.

Az idei  rendezvény költsége a tavalyi évben elköltött összeghez hasonló nagyságrendű a költségvetési terv szerint.