Noha hivatalos értesítés még nem érkezett, a mihír bukaresti forrásokból úgy értesült, a román kormány Helyi Fejlesztési Programjának (PNDL) nyertes pályázatai között nincs sem a székelyudvarhelyi atlétikapálya, sem pedig az Orbán Balázs Általános Iskola mellé tervezett sportterem. Nyert viszont két másik pályázat.

A futballpálya melletti atlétikapálya korszerűsítésére 6 millió 358 ezer lejt igényelt Udvarhely a román kormány Helyi Fejlesztési Programján (PNDL) keresztül meghirdetett pályázaton, az Orbán Balázs Általános Iskola mellé tervezett sportterem építésére pedig 5 millió 589 ezer lejt, ám egyikre sem nyert támogatást.

Információnkat egyelőre senki nem erősítette meg hivatalosan, bár Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, valamint Orbán Árpád alpolgármester is ugyanerről értesült.

Bíró elmondta, úgy tudják, Udvarhelyszék 21 pályázó önkormányzatának legalább félszáz projektje kapott zöld utat, az elnyert összeg pedig meghaladja a 150 milliót.

A széki RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, hatalmas segítséget jelenthetnek az elnyert támogatások az önkormányzatoknak, hiszen olyan beruházásokat tudnak megvalósítani, amelyekre önerőből esély sem lenne.

Bírónál rákérdeztünk az Udvarhelyre tervezett sportbázisok helyzetére is: mint mondta, hivatalos értesítés, indoklás még nincs, de szerinte ezek azért nem nyernek támogatást, mert Bukarestben úgy vélik, ezek kivitelezésére más lehetőségek vannak, idén főként a víz- és csatornahálózat kiépítése élvez prioritást a kormány számára.

Bár hivatalosan még Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalát sem értesítették, Orbán Árpád alpolgármester is úgy tudja, se az atlétikapálya, se a sportterem építésére nem kapnak támogatást a kormánytól: a kettőre egyébként szinte 12 millió lejt igényt a város.

Orbán sajnálatát fejezte ki emiatt, hiszen szerinte nagy szüksége lenne a városnak mindkettőre. Az iskola mellé tervezett sportterem építésének támogatására a regionális operatív programon keresztül is megpróbálnak pénzt szerezni, a fényesre tervezett atlétikapálya jövője viszont egyelőre igencsak homályos.

Az alpolgármester „visszafogottan örült”, hiszen ugyanakkor a város másik két pályázata a hírek szerint támogatásban részesült: a II. Rákóczi Ferenc utca csatornahálózatának bővítésére 773 ezer lejt kap Székelyudvarhely, míg a Szejkefürdőn a szenny- és ivóvízvezetékek bővítésére 1 millió 326-ot.

Ezeket a munkálatokat rég el kellett volna végezni, így nyilván örülünk az ezekre kapott 2,1 millió lejnek is” – mondta a mihírnek Orbán Árpád.