A Pick Szeged egykori legendás játékosa, Csavar Zoltán két hétig a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központ gyógykezelésein vett részt, de régi csapattársaival is sok időt töltött együtt. Hogy minél előbb újra a pálya szélén állhasson, azt ígéri, hamarosan ismét visszatér Szegedre – számolt be Délmagyar.

Ki ne emlékezne a Pick Szeged egykori sztárjára, Csavar Zoltánra – alias Zacsira –, aki az 1996-os bajnoki csapat tagjaként régóta ismét Székelyudvarhelyen él? A majd’ egy éve, derült égből villámcsapásként bekövetkezett súlyos stroke-ig, majd agyvérzésig az erdélyi város kézis utánpótlás-nevelésében vett részt.

– A stroke után teljesen magatehetetlen voltam, nem tudtam mozgatni a végtagjaimat, az orvosok le is mondtak rólam. Sportos múltamnak is köszönhető, hogy most bottal járok és egyre önállóbb vagyok – mesélte a Délmagyarnak kezelés közben Zoltán, aki a kéthetes komplex terápia során függesztőrács-, masszázs-, ergo- és robotterápián vett részt, no meg napi három egyéni tornafoglalkozáson és a stroke betegeknek kifejlesztett TMS – terápián.

– Nagyon hasznos volt ez a két hét, sokat javult a járásom, jobb lett a karmozgásom, a bal kezem is nagyot fejlődött. Az otthon rögzült mozgáshibáimon rengeteget csiszoltak a Szent Vincent gyógytornászai, akik szakmai hozzáállásuk, felkészültségük és az intézmény modern felszereltségének köszönhetően nagy eredményeket értek el ez idő alatt. Mindezt olyan kedvesen – teszi hozzá –, hogy bár olykor fáradtan, de mindig jókedvvel igyekeztem együttműködni velük.

A Szent Vincent Rehabilitációs Központ alapítója, Détári Vilmos lehetőséget adott arra, hogy székelyudvarhelyi gyógytornászuk az intézményükben lesse el azokat a hatékony módszereket, amelyeket Romániában is alkalmazva megkönnyíthetik a sportember gyorsabb felépülését.

A jó hírű intézmény fő profilja a stroke-os betegek rehabilitációja, missziója a betegek életminőségének javítása és az önállóbb életvitelre való képesség újra kialakítása. Ebben döntő szerepe van a TMS-terápiának, vagyis a Transzkraniális Mágneses Stimulációnak, mellyel a koponya csontokkal borított területe is ingerelhető: az agy megfelelő területe fölött gerjesztett elektromos áram aktivizálja idegsejtek működését, a mélyebb periférikus idegeket, az agy- és gerincvelőt.

Emellett négyféle robotterápiás gép egészíti ki a betegek rehabilitációját, amely Magyarországon csak a szegedi Rehabilitációs Központban elérhető: a robot elsődlegesen a felső végtagok, a kéz, a karok, a vállak és az ujjak gyógyulását segíti, így egy-egy mozdulatsort a beteg azonos intenzitással, többször tud elvégezni.

A betegeinek ambuláns vagy ottlakásos úton nyugodt légkört biztosító neurodegeneratív, illetve perifériás bántalmakban, izomsorvadásos és traumatológiai eseteken, ortopédiai és reumatológiai kórképeken, valamint kardiológiai és pulmonológiai állapotokon is tud segíteni a fentiek mellett neurológiai és rehabilitációs szakrendeléssel, pszichológiai ellátással, logopédiával és gyógytornával is.

A tervszerűen felépített, személyre szabott foglalkozásokat minden esetben fizioterápiás felmérés és orvosi vizsgálat előzi meg.