A megyei tanácstól elnyert pályzat eredményeként a régi, megfakult székely ruhákat újakra cserélhették a székelyudvarhelyi Villanytelep utcai napköziben.

Régi gond a Villanytelepi Napköziotthonban, hogy a székely ruhák megfakultak, újakra pedig nem volt pénz, ezért a napközi mellett működő Harmónia Egyesület élt a Hargita Megyei Tanács által kiírt pályázati lehetőséggel.

Az egyesület 3500 lejt nyert a pályázaton, ezt saját forrásokból felpótolták 4300 lejre, így végül tíz székely ruhát, valamint tíz fiú és tíz lányinget vásárolhattak, amelyeket egy népi gyermekjáték-bemutatón viseltek először a kicsik.

A napköziotthon egyébként mindig is nagy hangsúlyt fordított a népi gyermekjátékokra, a néptáncoktatásra, ezért különösen örülnek a megyei tanács segítségének – közölte érdeklődésünkre Péter Edit projektvezető.

„Úgy gondoljuk, hogy a hagyományőrzés rendszeres és tudatos beépítése az óvodai nevelői munkába mindannyiunk kötelessége, hiszen valljuk, nem szabad hagyni, hogy elhalványuljanak hagyományaink, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a szülőföld iránti szeretetre is tanítjuk a kicsiket” – mondja Péter Edit.

A projektvezető ugyanakkor hangsúlyozta, az óvodában alkalmazott zenehallgatási anyag gerincét a magyar népdaloknak kell alkotniuk, „ezt a kincset már napközis korban meg kell ismertetni a gyerekekkel.”