Döbbenetes élmény lehet, ha az ember a saját családjának fotóját egy uszító tartalmú plakáton látja viszont, ráadásul tele hazugsággal. És bármennyire dühös és felháborodott is, nem tud tenni ellene semmit, miközben egyre több ismerősétől kap üzenetet.

A Felsősófalván élő Parajdi Kálmán Endrével ez történt, és egyelőre hiába próbálja az egyébként lopott fotót a közösségi oldalról töröltetni, nem jár sikerrel. A szombaton hivatalosan is megkezdődött magyarországi választási kampány nulladik napján megvan az első gyomorforgató történet – írja Lukács Csaba a Magyar Nemzetben.

„Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű Facebook-oldal jelentős számú, 36 ezer követővel bír, és a határon túli magyarok szavazati joga ellen kampányol. Bárki gondolkodhat így, ezzel nincs baj, azzal viszont már igen, hogy hazugságokat terjeszt, ráadásul egy háromgyerekes székelyföldi családapától ellopott fotóval – írja a MN cikke.

Péntek délután került fel a következő poszt: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!

A lopott fotó minden mondata hazugság

A poszthoz a Felsősófalván élő panziótulajdonos, Parajdi Kálmán Endre családi fotóját tették a következő felirattal: „Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon! A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!” A posztot eddig közel tízezren osztották meg, és csaknem hétszázan szóltak hozzá, sokan alpári hangnemben, a határon túli magyarokat gyalázva

A Pásztor család levele minden valószínűség szerint nem létezik – életszerűtlen, hogy valaki levélben tájékoztatna arról egy Facebook-oldalt, hogy szavazni fog, ráadásul az erdélyi családok egyetlen formában, beiskolázási támogatásként kapnak pénzt Magyarországról (ha magyar iskolába járatják a gyerekeiket), de ezt nemcsak a Fidesz-kormányok alatt, hanem korábban is kapták.

Lukács Csaba újságíró szerint a fotóra tett felirat viszont többszörösen is hazudik: Parajdi Kálmán Endre családjával együtt hét évig Zalaegerszegen élt és dolgozott (és fizetett adót), ráadásul mindhárom gyereke a zalaegerszegi kórházban született. Tíz éve költöztek vissza Felsősófalvára, ahol egyrészt utazási irodát és szálláskereső oldalt visznek, valamint a Sóvidék Panziót és Vendégházat üzemeltetik.

Kálmán és felesége egyébként nem regisztrált a választásra, és ez azt jelenti, hogy nem is szavazhatnak. Az előző ciklusban sem éltek e jogukkal.

A családi fotót egy zalaegerszegi barát, Mészáros T. László fotós készítette egy készülő album, a Szerelmem, Székelyföld számára. A kép szerzője a Magyar Nemzetnek elmondta: neki is rettentően kínos, hogy a fotót ilyen célra használták, hiszen Kálmánék igazi jóbarátai.

Parajdi Kálmán hiába írt levelet az FB-oldal tulajdonosának, az nem reagált. Ezért hozzászólásában a következőt írta a kép alá: „A poszthoz felhasznált családi kép használatához (amelyet feltehetően a Sóvidék Panzió & Vendégház oldalamról megkérdezésem nélkül és tudtomon kívül lopott le) nem adtam engedélyt, még akkor sem, ha a fenti saját oldalon nyilvánosan elérhető!

Ennek ellenére azóta kapott gyalázkodó üzeneteket is, miközben magyarországi ismerősei és korábbi vendégei együttérzésükről biztosítják a székelyföldi családot.

A képet egyébként többen jelentették azóta azzal, hogy uszító tartalom, ám (feltehetően automata) üzenetet kaptak a Facebooktól, hogy a bejelentést megvizsgálták, de az nem sérti a közösségi alapelveiket.

Parajdi és a kép készítője is jelezte a közösségi oldalnak, hogy a kép lopott, és jogtalanul használták fel, ennek ellenére még elérhető az oldalon.