A magyar kormányhoz köthető erdélyi médiabirodalmat, s ezáltal a Fideszt próbálja hátba szúrni Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, állítják a médiacégnél. Borboly cáfol, ám magyarázkodásai több helyen is sántítanak.

Borboly Csaba megpróbál „léket ütni” a legnagyobb erdélyi magyar médiacég hajóján, véli Szőke László. Az Udvarhelyi Híradó Kft. ügyvezetője, az Udvarhelyi Híradó napilap főszerkesztője azután fakadt ki egy Facebook-bejegyzésben, hogy tudomására jutott, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal a Székely Róberttel közösen próbálja a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Hargita Népéhez átcsábítani a médiabirodalom terjesztőhálózatánál dolgozókat, akit korábban éppen Szőke közbenjárására bocsátottak el a Híradó ügyvezető igazgatói tisztségéből.

A csődvédelem alatt álló Udvarhelyi Híradó Kft. vezetői azzal vádolják Székelyt, hogy a cég a korábbi menedzsment „rablógazdálkodása” miatt került válságos helyzetbe, Székely azonban cáfolta az őt ért vádakat, mondván, ezidáig ügyészek nem keresték meg és nem is idézték be, ráadásul rágalmazásért beperelte a kiadót.

Szőke László most azért fakadt ki, mert tudomására jutott, hogy Borboly Csaba Székely Róberttel közösen „megyei médiabirodalom” kiépítésén dolgozik, s egy megbeszélésen, amelyen Borboly és Székely mellett néhány megyei tanácsos is részt vett, arról is szó esett, hogyan venné át a Hargita Népe a csődvédelem alatt álló lapcsoport terjesztőhálózatát.

Összenő, ami összetartozik. Borboly Csaba azzal a Székely Róberttel építi Hargita megyei médiabirodalmát (Hargita Népe, Star Rádió), aki ellen többrendbeli büntetőeljárás folyik azért, amiket az Udvarhelyi Híradó Kft-nél elkövetett. Mutasd üzlettársadat, megmondom, ki vagy!” – posztolta karácsony előtt Szőke.

A felszín alatt izzó erdélyi magyar médiaháborún túl azonban az ügynek egy másik, pikáns vetülete is van. Az Udvarhelyi Híradó Kft. tulajdonosa a 2011-ben Budapesten bejegyzett Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány, mely jelenleg is az Orbán Viktor miniszterelnökkel harcban álló, egykori miniszterelnöki bizalmas, Simicska Lajos érdekeltsége.

Simicska nem fektetett pénzt az erdélyi magyar médiabirodalomba, és nem is kívánta ingyen átadni Orbánéknak a több napi- és hetilapot, valamint a Székelyhon.ro portált működtető médiacéget, s az utóbbi időben a magyar kormány és az állami cégek sem tettek pénzt az alapítványba, nehogy az a Simicska zsebében kössön ki – az Átlátszó Erdély az alapítvány közhasznúsági beszámolójára hivatkozva írta meg, hogy tavalyelőtt például „csak” 180 millió forintot, cirka 600 ezer eurót kapott a lapcsoport a tulajdonostól, noha a korábbi években a támogatás mértéke elérte az évi 3-400 millió forintot is.

A csődvédelmi eljárással a Híradó Kft. tulajdonképpen azt próbálja elérni, hogy a komplett vállalkozást átjátsszák Simicska, illetve az alapítvány kezéből egy másik cégbe – információink szerint a székelyudvarhelyi Príma Press Kft-be – ezt a célt szolgálhatja a Magyar Közlöny december 27-ei számában megjelenő, s szintén a magyar kormányhoz köthető Főtér.ro portált működtető Erdélyi Médiatér Egyesület részére megítélt, közel másfél milliárd forintos, azaz hozzávetőlegesen 4,5 millió eurós támogatás is.

A jelenlegi helyzet tehát úgy fest, hogy miközben a magyar kormány megpróbál megmenteni egy háromszáz alkalmazottat foglalkoztató erdélyi magyar céget (természetesen attól sem tekinthetünk el, hogy áprilisban választásokat tartanak az anyaországban...), a Hargita megyei önkormányzat elnöke – miközben a regisztráció és a magyarországi választásokon való részvétel fontossságát hangsúlyozza sajtónyilatkozataiban – tulajdonképpen a Fidesz-érdekkel megy szembe akkor, amikor – Szőke Lászlót idézve – „pitiáner fehérgallérossal” szövetkezve megpróbál „léket ütni” a magyar kormányhoz közeli médiacég hajóján, kihasználva, hogy a Fidesz a közelegő választásokkal van elfoglalva, s a kampány közeledtével bizonyára nem vállalja fel, hogy a nyilvánosság előtt kitámadja a szövetségesének hitt politikust.

A turpisság kiderültével Borboly – helyenként kínos – magyarázkodásba kezdett, mondván, ő csak segíteni akar az alkalmazottakon. A cég vezetői azonban úgy látják, ha az elnöki szándék tisztességes, akkor nem „fű alatt”, zártkörű megbeszélésen hozakodik elő tervével, másrészt az összeesküvés-elméleteket kedvelők felteszik a kérdést: kinek dolgozik Borboly, aki szerintük bort iszik és vizet prédikál, amióta az országos korrupcióellenes ügyosztály (DNA) a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbújtással, hamisított közokirat felhasználására való felbújtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg, s küldte a vádlottak padjára. A DNA szerint az útfelújításokból származó, Hargita megyét érintő kár nagysága 4,8 millió lej.

A Fidesz hátbaszúrási kísérlete mellett egyébként Borboly Csaba egy másik Facebook-bejegyzéssel is kivívta az éles szeműek ellenszenvét. Az elnök egyik helyen azt írja, a Hargita Népe napilap és kiadványainak tevékenységébe nem szól bele, ugyanakkor a Hargita Népe Kiadó menedzseri állását betölteni kívánók az info@borbolycsaba.ro címen kellett jelentkezzenek, míg a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett összes többi, szám szerint harminc betöltetlen állásra a hr@hargitamegye.ro címen lehet érdeklődni...