A tartozásról, a magyar kormánypénzről és az esetleges folytatásról adott ki közleményt a Székelyudvarhelyi KC. Leszögezik: a klub nem szűnik meg, készen áll a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozására. Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára ugyanakkor úgy látja, bölcs döntés egy új alapokon, az utánpótlásra alapozó egyesület létrehozása, amelynek eredményeként a magyar fiatalokkal folytatódhat a munka.

Nem ment el szó nélkül a Székelyudvarhelyi KC a polgármesteri hivatal tegnap kiadott közleménye mellett. Mint közleményükben hangsúlyozták, fontosnak tartják a tisztánlátás végett, hogy reagáljanak a közzétett sorokra.

Az az információ, miszerint a klub 400 ezer eurós tartozást halmozott fel nem fedi a valóságot. A meglévő adósság kevéssel több mint ennek az összegnek a fele. Ez úgy halmozódhatott fel, hogy az SzKC a magyar kormánytól érkező pénzösszeget várta. Úgy tudtuk, hogy azt a felnőtt csapatra is fordíthatjuk. Ezzel pedig orvosolható lett volna a probléma. A pénzátutalás várattatott magára, ezzel párhuzamosan keletkezett az adósság” – írják a közleményben.

A klubvezetés hangsúlyozza: „Nagyon fontos szempont, hogy a megítélt 1,4 millió eurós pénzösszeget az SzKC elnöke, főtámogatója, dr. Verestóy Attila vívta ki a klubnak. Először tavaly áprilisban jelentette be, hogy egyeztetések folynak a magyar állammal. Azóta többször utazott el Budapestre, betegsége ellenére fontosnak tartotta, hogy a klub jövője biztos alapokon maradjon – hiszen több mint egy évtizeden át ő volt ennek a csapatnak a főtámogatója.
Az egyeztetések alapján a magyar kormány által megszavazott, azóta megítélt összeget a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club az eddigi tevékenységének megfelelően költhette volna el. Ez egyaránt jelenti mind a felnőtt csapatot, mind pedig az utánpótlást” – írják.

A klubvezetőség bevallása szerint az utolsó pillanatban tudták meg, hogy az SZKC a megítélt pénzösszeget nem fordíthatta a felnőtt csapatra – a magyarországi illető szerv tudatta, az Európai Uniós szabályoknak megfelelően az csak fejlesztésre költhető.

A kialakult helyzet miatt a nagycsapat működtetését az SZKC nem tudta folytatni, így kiállt a bajnokságból és elengedte játékosait, de ez nem jelenti azt, hogy a klub megszűnt.

A jelenlegi döntés szerint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozásáról szóló kormányrendelet alapján a megítélt 441 millió forint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubot illeti – ezt a magyar közlönyben is közzétették” – írja az SZKC-közlemény, amely arra is kitér, hogy „azért, hogy ezt az összeget, ennek a sportágnak és egyben a városnak megszerezze, az SZKC elnöke, főtámogatója közel egy évig dolgozott. Végsőkig kitartott amellett, hogy ez a tevékenység továbbra is fennmaradjon, és a város nevét viselő klub ne szűnjön meg.”

A közleményben leszögezik: „Nem a városvezetés érdeme, hogy Székelyudvarhely a sportra ilyen jelentős összeget kapott. Ez dr. Verestóy Attila hagyatéka, amely a székelyudvarhelyi kézilabdának szól. Rajtunk – Magyarország kormánya, városvezetés, Magyar Kézilabda Szövetség, Székelyudvarhelyi Kézilabda Club –, mindannyiunkon múlik, hogy mit kezdünk vele.”

„Fontos Udvarhelynek a kézilabda”

A Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára úgy látja, egy szerethető csapat kialakítása a helyi utánpótláskorú kézilabdázók számára is tartós jövőképet nyújthat.

Székelyudvarhelyre látogatott hétfőn Novák András: a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára kollégáival együtt tartott terepszemlét városunkban, felmérve a sportág térségbeli helyzetét és lehetőségeit.

A főtitkár természetesen tájékozódott a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club körül kialakult áldatlan állapotról is. „Verestóy Attila szenátor úr betegsége és tragikus halála sajnos az SZKC anyagi alapjait is ellehetetlenítette. Hétfőn jómagam is meggyőződhettem, mennyire fontos a város, a térség és egész Székelyföld számára a kézilabdázás, amely igen komoly közösség-összetartó erőnek bizonyult Székelyudvarhelyen is az utóbbi évtizedekben” – nyilatkozta  a Mihírnek Novák András.

Az MKSZ főtitkára úgy véli, éppen ezért tűnik bölcs döntésnek egy új alapokon, az utánpótlásra alapozó egyesület létrehozása, amelynek eredményeként a magyar fiatalokkal folytatódhat a munka.

„Egy szerethető csapat kialakítása a helyi utánpótláskorú kézilabdázók számára is tartós jövőképet nyújthat a város és a helyi vállalkozások szerepvállalásával. A magyar kormány által a régiónak és a sportágnak biztosítandó anyagi támogatás is ezt a célt szolgálhatja” – jelentette ki portálunknak Novák.

Az MKSZ-főtitkár hétfőn egyeztetett a szakma képviselőivel, Gálfi Árpád polgármesterrel, valamint megismerte a helyi sport-infrastruktúra által biztosított feltételrendszert.

A létrehozandó kézilabda akadémiával kapcsolatos kérdésünkre Novák András elmondta, az új egyesület létrehozásához és az eddigi alapokon nyugvó utánpótlás-képzés munkájának folytatásához a Magyar Kézilabda Szövetség a maga eszközeivel igyekszik szakmai segítséget nyújtani.