Hivatalos honlapján jelentette be a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata Vjacseszlav Szadovij érkezését.

Az ukrán balátlövő a nyári időszak első igazolása – mint ismert, korábban hatan távoztak a piros-fehérektől, hárman, Tálas, Kuzmanoszki és Mihalcea pedig meghosszabbították szerződésüket.

A 191 centi magas, 90 kilós átlövő Kijevben született, sokáig szülővárosában kézilabdázott, majd 2013-tól három éven át a szlovák Eperjes, a Tatran Presov együttesében játszott.

Háromszoros szlovák bajnokként a BL-ben is kipróbálhatta magát, a tavalyelőtti idényben 24, tavaly pedig 15 gólt dobott a legelőkelőbb sorozatban.

Idén télen az NB1-ben a 9. helyen végző Egerhez igazolt, ahol szépen termelte a gólokat: 15 tétmérkőzésen 57-szer volt eredményes.

Szadovijt (fekete-sárga mezben) nehéz feltartóztatni

Az SZKC és Szadovij két évre szóló szerződést írt alá. A 11-szeres ukrán válogatott átlövő jelenleg hazája nemzeti csapatával készül az ukrán-macedón Eb-selejtezőre.

Egerben dicsérik

Korábbi csapatánál, az Egernél, illetve az egri sajtóban rendszerint elismerően szóltak, írtak Szadovijról. „Vjacseszlav Szadovij megcsillantotta klasszisát”, „Az ukrán bombázóval nem tudta tartani a lépést az ellenfél”, „Szadovij nehéztüzéreket megszégyenítő hatásfokkal szórta a gólokat”, hogy csak néhány méltatást idézzünk.

Az Eger edzője szerint „az ukrán válogatott balátlövő hatalmas lövőerejével és kiváló védőmunkájával vált nemzetközi szinten is elismertté”, mondta a tréner, aki szerint a fiatal kézilabdázóra támadásban és védekezésben egyaránt fontos szerep hárul. „Kiváló fizikummal rendelkező játékos: nem ő a csapat leggyorsabbja, de olyan lövőerővel rendelkezik, ami párját ritkítja a magyar bajnokságban”, véleményezett a szakember.

Egerben roppant sajnálják, hogy Szadovij nem fogadta el a vezetőség által kínált új szerződést, s mint a klub honlapján írják, „az ukrán a nagyobb anyagi megbecsülés reményében döntött úgy, hogy más klubnál folytatja pályafutását. Sajnos a rendelkezésre álló anyagi források nem teszik lehetővé, hogy teljesítsük a felénk támasztott igényeit.” 

NÉVJEGY

Vjacseszlav Szadovij
Születési idő: 1990. július 11.
Születési hely: Kijev
Nemzetiség: ukrán
Magasság/súly: 195 cm/100 kg
Posztja: balátlövő
Válogatottság: 11-szeres ukrán válogatott.
Korábbi klubjai: HC Budivelnik Brovary (ukrán), HC Winland Michalovce (szlovák), HT Tatran Presov (szlovák)
Legnagyobb sikerei: 3-szoros szlovák bajnok, 3-szoros szlovák kupagyőztes.