Székelyudvarhely, Budapest és Csíkszereda után Szentegyházán is bemutatták Thamó Kata nagysikerű könyvét, amely rövid idő alatt második kiadásánál tart. A pszichés betegségben szenvedő főszereplő, Lili gyógyulásának történetére sokan voltak kíváncsiak annál is inkább, mivel sokan megtapasztalták, vagy tapasztalják a depressziót, vagy annak súlyosabb változatát, az elmebajt. Szűkebb és tágabb környezetünkben nem született arról könyv, hogy milyen a másik oldalon élni, általában az orvosok szemszögéből ismertük eddig az ehhez hasonló történeteket.

Cseke Gábor író Csíkszeredából jött át, hogy bemutassa a szerzőt és elbeszélgessen vele a könyv születéséről, fogadtatásáról. Thamó Kata magabiztosan válaszolta meg a kérdéseket, és életre szóló tanácsokkal látta el a nőklub tagjait, akiknek számtalan kérdésük volt, mindent tudni szerettek volna. Cseke Gábor úgy véli, mindenképp jó, ha ennek a könyvnek a gondolatai minél szélesebb körben ismertté válnak. „Azzal hívja fel magára a figyelmet ez a vékonyka könyv, hogy nagyon kevés szóval, egyszerű kifejezésekkel olyan mélységekbe rántja az olvasót, amelyek aztán nagyon sokáig foglalkoztatják” – fogalmazott a könyv kapcsán Cseke Gábor.

Thamó Kata egyebek mellett arról beszélt, hogy milyen körülmények között fogant meg a könyv megírásának a gondolata, ugyanakkor az alkotás folyamatáról is beszélt. Édesanyja és orvosa biztatására, egyfajta terápiaként írta ki magából mindazt, amit átélt, természetesen „regényesítve”, fikcióval vegyítve. A jelenlévőket az is izgatta, milyen arányban van jelen a könyvben a valóság és fikció. Erre Cseke Gábor adott választ, a szerző rábólintásával: 70-30 százalékban mozdul el a mérleg nyelve a megtörtént események irányába. „Semmiképp nem akartam egyes szám első személyben megírni ezt a történetet, ezért választottam a főhősnőt, Lilit. Valóságalapú, átélt események alapján íródott, de fantázia is van jócskán benne” – adott választ a kíváncsiskodóknak a szerző.

Néhány hónap alatt rengeteg visszajelzés érkezett Katához, sokan keresik meg személyesen, telefonon vagy akár a közösségi oldalon, hogy elmondhassák, mennyi erőt és kitartást merítettek a könyvből betegségük elviselésére. Adott már fogódzót azoknak is, akiknek valamilyen tragédia történt az életükben és nehezen bírkóztak meg vele egyedül.

„A tanácsaim a könyvben benne vannak, aki végigolvassa, erőt tud meríteni belőle. Arra bíztatok mindenkit, hogy harcoljon, hiszen a sötétségből ki lehet jönni. Szakorvosi segítség szükséges mindenekfelett, emellett pedig hit és szeretet” – tanácsolta a jelenlévő nőknek, asszonyoknak a könyv szerzője, aki azt is elárulta, bár református, az utóbbi időben Assisi Szent Ferenc és Szent Fülöp életéről szóló könyveket olvasott.

Cseke Gábor további írói ambícióiról faggatta a Téboly szerzőjét, aki egyelőre nem tartja magát nagybetűs írónak. Bár most úgy ériz, mindent kiírt magából, számos „ütős” téma van még az egykori kézilabdás lány tarsolyában.