Közel három és félmillió lejre kötött kivitelezői szerződést útjavításra az ING Service Kft-vel a székelyudvarhelyi városvezetés. Eddig hat útszakasz újult meg, de a munkálatoknak még korántsincs vége.

A munkálatokról a polgármesteri hivatalban érdekődtünk, ahol először is egy kis szakmai eligazítót tartottak nekünk, hangsúlyozva: „Ami a jelenlegi útfelújítási munkálatokat illeti, ezek az útjavítási kategóriába sorolandó munkálatokként értendők és kezelendők. A javítási munkálatok (kátyúzás, szőnyegaszfaltozás, járdajavítás, járdaszegélyek javítása, akna fedlapok szintre emelése) nem azonosak egy műszaki terv- és dokumentáció elkészülését feltételező beruházási munkálattal, ahol teljes egészében pontos tervek, anyagszükségletek és egyéb pontos paraméterek szerint végzendő kivitekezési munka zajlana.”

Egyébként az idei költségvetésben a javítási munkálatokra elkülönített összeg tervek hiányában nem tartalmazott teljes beruházási, újjáépítési munkákra (utakra vonatkozóan) keretet.

Dolgoztak, s dolgoznának, ameddig lehet

A prioritásról érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy ebben az évben szerették volna azokat az útszakaszokat felújítani, ahol előre láthatóan semmilyen közmű (ivóvíz, szennyvíz, gáz, telekommunikáció) felújítási, vagy javítási munkálat nem kényszerít az elvégzett útjavítás újabb feltörésére.

A jelenleg zajló javítási munkálatok közbeszerzési eljárását még májusban indították el, de a közbeszerzés bonyodalmai miatt csak augusztus végére sikerült lezárni a procedúrát.

A kivitelező ING Service Kft. felmarta a régi felületet és új aszfaltszőnyeget húzott a Tihadár és Morum bejáratra, valamint a Hunyadi utcai hídra, de elkészült és hamarosan felfestik a Dózsa György utcát is.

Nem kell többé döccenni a hídon. Remélhetőleg a járdák is megújulnak

A Győzelem utca már elkészült szakaszán a járdákat újították fel, kicserélték a szegélykőt, illetve kátyúztak, míg a Függetlenség utcában járdajavítási munkálatokat végeztek, kicserélték a szegélykőt, és szőnyegaszfalttal borították be az útszkaszt.

A fentiek a már kipipálható, vagy majdnem kipipálható munkálatok közé tartoznak, jelenleg a Fások utcában dolgoznak, pontosabban cserélik a szegélyköveket, javítják a járdát, felmarják a régi aszfaltot, helyébe pedig újat húznak.

A tervek szerint idén a Tamási Áron, a Tompa László utca is megújul – a Tamásiban a tervek szerint már most hétfőn nekifognak dolgozni – de a Bethlen Gábor utca Kaufland előtti körforgalomtól a terelő úti villanyrendőrig tartó szakasza, valamint a Győzelem utca Gábor Áron utca felőli szakasza is hamarosan sorra kerül.

A Függetlenség is kivívta felújítását. Új utcához új menetirány dukál
Üti a szintet?

Jó hír az autósoknak, hogy a felújított utcákban összesen másfél száz akna fedlapot emeltek az aszfalt szintjére, és további száz fedlapot emelnek szintre olyan utcákban is, amelyeket idén nem tudnak új aszfaltszőnyeggel borítani.

A városvezetés még több utca felújítását tervezte idénre, azonban az időjárás függvénye, hogy mit sikerült még ebben az évben elvégeztetni a kivitelezővel.

A jelenlegi munkálatokra a polgármesteri hivatal közbeszerzésen nyertes árajánlat alapján kötött kivitelezői szerződést az ING Service Kft-vel. A szerződés értéke: 3 millió 427 ezer 347 lej áfástól.

Viszlát, zötykölődés!

Jövő évre teljes felújítást végeznének (tervdokumentáció készítésével, nagy beruházásként, az útalap, járdaalap cseréjével, teljes újraépítéssel) elsősorban a macskakővel burkolt utcákban (pl. Eötvös, Szent Imre, Iskola, Gábor Áron), az Orbán Balázs utcában, valamint olyan további szakaszokon, amelyeken vélhetően egy ideig már nem lesznek közmű felújítási, vagy javítási munkálatok.