A január 4-én, Lengyelországban történt tragédia után egymást érik a szabadulószobákban végzett ellenőrzések. Székelyudvarhely sem volt kivétel.

Az új év negyedik napján, az észak-lengyelországi Koszalinban öt tinédzserkorú lány vesztette életét egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében.

A tűz egy kétszintes házban keletkezett. A zárt szabadulószobában bekövetkezett haláleseteket azután fedezték fel, hogy a tűzoltók elfojtották az épületben a lángokat. Mint utólag kiderült, a szabaduló játékban résztvevő, még ki nem szabadult lányok szénmonoxid-mérgezésben lelték halálukat.

Mindegyikük 15 éves volt, egyikük születésnapját ünnepelték.

A tragédia után Lengyelország-szerte ellenőrzéseket tartottak, hírek szerint az eddig ellenőrzött 179 szabadulószobából 129 nem felelt meg a törvényben megszabott követelményeknek.

A hatóságok ellenőrzéseket végeztek Magyarországon, Szlovákiában és Romániában is – a helyi és megyei tűzoltóság munkatársai a székelyudvarhelyi könyvtárban működő szabadulószobára is kíváncsiak voltak.

Mint Szőcs Endre, az intézmény igazgatója beszámolt róla, az ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságot, a meglévő óvintézkedések megfelelőnek bizonyultak. A lengyelországi tragédia egyébként valószínűleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása.

A városi könyvtárban végzett ellenőrzés eredménye számunkra is megnyugtató, hiszen célunk, hogy megfelelő és biztonságos körülményeket teremtsünk a 14 éves kor feletti játszani, kikapcsolódni vágyó olvasóink számára” – summázta Szőcs Endre.

Aki ki szeretné próbálni az intézményben működő szabadulószobát, hívja bizalommal a 0266-218332, vagy 0740-154554 telefonszámok egyikét.