A székelyudvarhelyi belvárosi református templomi gyászszertartás után a református temetőkertben helyezték örök nyugalomra a 63 éves korában elhunyt szenátort.

A gyászszertartáson egykori és jelenlegi párttársai, romániai és magyarországi politikusok is részt vettek, jelen volt Vasile Blaga, Viorel Hrebenciuc vagy Szili Katalin is.

Igehirdetés utáni beszédében Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke azt mondta, Verestóy Attila nélkül a romániai magyarság jogok és intézmények tekintetében jóval kevesebb lenne.

Fotók: Ifj. Haáz Sándor

Kelemen Hunor, a szövetség jelenlegi elnöke az elhunyt kitartásáról, elszántságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a szenátor nem egészen 64 év alatt több ember életét is leélte, annyira intenzíven tevékenykedett.

Kelemen szerint Verestóy mandátumának felénél vissza akart vonulni, hogy több időt tölthessen családjával, unokáival, hiszen súlyos autóbalesete után másként vélekedett az életről, és benne az emberekről. Néhány éve fogalmazta meg: „Isten és ember között nincskerülő út. Csak egy út van, egy egyenes út.”

„A szavak mestere, a tettek embere volt” – jellemezte a néhai szenátort Bíró Barna Botond. Az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke azt mondta: Verestóy Attila nem viszonyult a jövőhöz, hanem alakította azt.

Dr. Verestóy Attila a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőkertben pihent meg örökre. Udvarhelyszék szenátorát katonai tiszteletadással és díszsortűzzel is búcsúztatták.