Rég nem látott mozgásoknak lehetünk szemtanúi az erdélyi magyar médiában: miután az Udvarhelyi Híradó Kft. csődeljárást kért maga ellen, egy ismeretlen egyesület 1,45 milliárd forint kormánytámogatást kapott, aztán egy kis helyi rádiót működtető cég felvett pár száz embert. Az Átlátszó Erdély megpróbálta összerakni a puzzle-t.

Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait január 8-tól a Prima Press Kft. vette át – tudta meg biztos forrásokból az Átlátszó Erdély. És bár egyelőre elég nagy a titkolózás, ez a lépés a kulcsmozzanata lehet annak a tervnek, amelyet a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalat „mentésére” kitaláltak.

Szintén ezt a célt szolgálhatja az a szokatlanul magas, 1,45 milliárd forintos támogatás, melyet tavaly december végén a magyar kormány megítélt az Erdélyi Médiatér Egyesületnek.

A több napilapot (KrónikaVásárhelyi HírlapCsíki HírlapGyergyói HírlapUdvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető Udvarhelyi Híradó Kft.-be nem szívesen tettek pénzt Fidesz-közeli körök, mivel a cég tulajdonosa a Simicska Lajos által ellenőrzött „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány.

Így attól féltek – joggal –, hogy Simicska saját céljaira téríti el a támogatásokat. Simicska pedig, bár a cég egyáltalán nem érdekli, azt nem is volt hajlandó átengedni Orbán Viktornak.

A kérdés tehát az volt, hogy miképpen lehet az 1,8 millió lej (390 ezer euró, 120 millió forint) adóssággal rendelkező céget úgy kivenni Simicska kezéből, hogy az üzletember ne férhessen hozzá pénzhez – írja az Átlátszó Erdély.

Az oknyomozó portál szerint az első lépés a csődvédelem elindítása lehetett – ez lehetőséget adott a cég átszervezésére, a portál úgy tudja, elbocsátásokra is sor került. Január 8-án újabb lépésre került sor: az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait – 2016-os cégadatok szerint 300 személyről van szó – a Príma Rádiót működtető Prima Press Kft. vette át.

Prima Press Kft. mögött László János székelyföldi vállalkozó, valamint a szintén László érdekeltségéhez tartozó Arkum Invest Kft. áll. Egyébként László János a tulajdonosa a székelyudvarhelyi Küküllő szállónak is. A cég vezetését Orosz Pál Levente cége, a Koope Kft.látja el, és úgy tudjuk, ez a jövőben is így marad. Orosz a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.székelyudvarhelyi irodáját vezeti, korábban a Kárpát Régió Üzleti Hálózatban töltött be hasonló funkciót.

A tavaly 80 ezer euró üzleti forgalommal rendelkező, 6 alkalmazottal rendelkező Prima Press Kft. valószínűleg nem fogja tudni folyósítani a több száz alkalmazott fizetését, és itt jöhet be a képbe az Erdélyi Médiatér Egyesület (hivatalos neve: Asociatia pentru Spatiul Media Transilvan) - fejti ki az Átlátszó Erdély.

Ismeretlen egyesületnek 1,45 milliárd

A korábban nem különösebben ismert, a Főtér.ro portál kiadásán túl más tevékenységgel nem rendelkező egyesület 2017. december 27-én került a figyelem középpontjába, amikor egy kormányhatározattal 1,45 milliárd forintot (4,7 millió euró) ítéltek meg számára „média program támogatása” címen – írja az Átlátszó.

Ez azért volt meglepetés, mert az egyesület, illetve a portál korábban ennek az összegnek a töredékéből, évente nagyjából 40 millió forintból (kb. 140 ezer euró) működött, és ez az összeg a reális nagyságrend egy, a Főtér.ro-hoz hasonló projekt éves költségvetésére.

Az biztosra vehető, hogy ezt a pénzt nem a Főtér.ro működésére szánták, ezt a portál forrásaik egybehangzóan megerősítették. Sokatmondó, hogy az egyesület tagjai – Mohácsi Árpád Lászó (elnök), Fall Sándor, a Főtér.ro szerkesztője, valamint Horváth István – decemberben a sajtóból értesültek a támogatás híréről.

Az egyesület bevásárol?

Egyelőre csak spekulálni lehet arról, hogy milyen konstrukcióban kerül az Erdélyi Médiatér Egyesületnek megítélt támogatás a Prima Press Kft.-hez. Orosz Pál Levente ügyvezető az Átlátszó megkeresésére nem tagadta az értesülés helyességét, de nem nyilatkozott:

„Folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozunk. A fejleményekről tájékoztatást fogunk adni.”

A kézenfekvő megoldás a médiacég megvásárlása lenne, azonban ennek a cégadatbázisban egyelőre nincs nyoma. Az sem világos, hogy mi lesz a sorsuk az Udvarhelyi Híradó Kft. ingó és ingatlan javainak, a cég által birtokolt márkaneveknek és internetes domain-eknek, illetve hogy a cég hitelezőit hogyan fogják majd kifizetni – írja az Átlátszó Erdély.

Az Átlátszó cikkét a következő linken lehet elolvasni: https://erdely.atlatszo.hu/2018/01/08/titokban-gazdat-cserelt-a-legnagyobb-erdelyi-mediaceg-tobb-szaz-alkalmazottja/