Udvarhelyszéki EgyütTesz néven indítja útjára a hétvégén vidéki kalákaprogramját az Udvarhelyszéki RMDSZ. Az első akció helyszíne Székelymuzsna, ahol az iskolát és az óvodát újítják fel.

Példaértékű kezdeményezés indult el tavaly Székelymuzsnában a közel félszáz gyereket foglalkoztató helyi iskola és óvoda külső felújítása érdekében.

A vakolatot szinte teljes egészében le kell verni  a tanintézmény faláról

A Viharsarok Egyesületnek, a szülőknek, a helyi pedagógusoknak, az önkormányzatnak, a nőegyletnek köszönhetően, no meg és önkéntesek segítségével sikerült pénzt gyűjteni, az intézmények tulajdonosa, a református egyház is hozzájárult a tatarozási munkálatokhoz.

A nosztalgia és az emlékek erejében bízva az iskola régi tárgyait – padokat, asztalokat, bútorokat – is áruba bocsátották a szükséges anyagiak előteremtése érdekében, akciójuk pedig találkozott az Udvarhelyszéki RMDSZ egyik új programjával.

A közösség hasznára váló programokat szerveztünk és szervezünk folyamatosan: idén – a vidéki önkormányzatok, intézmények jelzésére – merült fel az az ötlet, hogy kalákát szervezzünk ott, ahol ezt igénylik, illetve szükség van ránk” – magyarázta az ötletet szerdai sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond.

A széki szervezet ügyvezető elnöke elmondta, ők az akciók népszerűsítésében, na meg a szükséges eszközök, anyagok beszerzésében, az önkéntesek beszervezésében segítenek a helyi közösségeknek, először is július 8-án, szombaton Székelymuzsnában.

A kaláka évszázadok óta jellemző vidékünkre, élő hagyományról van szó, programunkkal pedig ezt szeretnénk erősíteni” – hangsúlyozta Bíró.

Az Udvarhelyszéki EgyütTesz névre hallgató vidéki kaláka első állomása tehát Székelymuzsna: Szigeti Marika programfelelőstől megtudtuk, céljuk a helyi közösségek és kezdeményezések erősítése, segítése, támogatása, illetve a figyelemfelhívás a kaláka közösségépítő szerepére, az esetleges önkéntesek „felrázása”, bevonása.

A sajtótájékoztatón elhangzott: sajnos sok esetben a helyi közösségek másoktól várják a megoldást, pedig önerőből sok mindent – igaz, kisebb dologokat – hamarabb meg lehet oldani.

Az EgyütTesz „turnéjának” első állomása tehát Muzsna, de ezt újabb „fellépések” követik. A széki szervezet ugyanis tavasszal egy felmérést végzett, s kiderült, bizony máshol is van igény hasonló akciókra, középületek tatarozására, közterek szebbé varázsolására.

Elkel a segítő kéz Székelymuzsnában...

A szervezők hangsúlyozták: az élni akaró Muzsnában minden segítő szándékú személyre szükség van, így akinek nincs egyéb dolga szombaton, az jelenlétével, s természetesen kétkezi munkájával bizonyíthatja: nem veszett ki még a székely összefogás, él még a kaláka hagyománya Székelyföldön!

A jóakaratú önkéntesek július 7-én délig jelentkezhetnek a 0727-866 350-es telefonszámon, az autóbusz szombaton reggel fél kilenckor indul az UIET ifjúsági szervezet Rákóczi utcai székhelye elől.

A szállítást értelemszerűen a szervezők biztosítják, akárcsak a kaláka „velejáróját”, az azt követő bográcsozást.