Több olvasónk jelezte, zavarta őket, pontosabban gyermekeiket a későn kezdődött augusztus huszadikai tűzijáték. A késői puffogtatás okáról a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban érdeklődtünk.

A közösségi oldalakon is többen panaszkodtak az augusztus huszadikai tűzijáték késői kezdése miatt. Egy olvasónk szerint a szervezők gondolhattak volna a gyermekekre is, hiszen a 23 órára meghirdetett kezdés egyrészt már túl késő volt a kisebbeknek, hogy a helyszínen gyönyörködjenek a fényjátékban, másrészt zavarta a már alvó kisemberek nyugalmát.

Magyarországon mindenhol este 9-kor kezdődött a huszadikai tűzijáték, nálunk miért nem lehetett ekkorra szervezni?” – méltatlankodott egy székelyudvarhelyi lakos.

Volt, aki szerint 23.20-kor kezdődött a „durrogtatás”, más szerint „fél tizenkettő előtt pár perccel”, a hivatalban azonban azt mondják, a 23 órára kiírt kezdéshez képest csupán öt percet csúsztak.

A Mihír a késői kezdés okáról érdeklődött Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalában. Válaszlevelükben a városlakók elnézését kérik, s arról biztosítanak, okultak a visszajelzésekből, jövőben mindent megtesznek, hogy korábban kezdjék el a Szent István-napi ünnepséget záró tűzijátékot.

Íme a levél teljes terjedelmében:

Kedves Árpád!

Köszönettel vettük levelét. Székelyudvarhely polgármesteri hivatala tisztelettel tájékoztatja a mihir.ro érdeklődő olvasóit, akik a tűzijáték kezdetének késői időpontját kifogásolták, hogy az idén is – az előző évekhez hasonlóan – az augusztus 20-ára meghívott sztárvendégünk (Péter Szabó Szilvia) előadásának végéhez kellett igazítanunk a tűzijáték kezdési időpontját, mivel ez mindig záróeleme a 20-ai rendezvénysorozatnak. Ebben az évben a tűzijáték előtti koncert kezdési időpontját csak 21:00 órára sikerült szerződésben rögzíteni, ezért kezdődhetett 23:05-kor (a programban meghirdetett 23:00 helyett) a tűzijáték.

Szervezési osztályunk ezúton is elnézését kéri mindazoknak a városlakóknak, akik „felriadtak” az ünnepi tűzijáték puffogtatásától. A jövőre nézve – okulva olvasóik visszajelzéseiből – mindent meg fogunk tenni, hogy a lehetőségek szerint az ünnepet záró tűzijátékot korábbi időpontban kezdjük el.

Eddig a levél. Azt már mi tesszük hozzá, nem árt felkészülni arra, hogy Szilveszterkor minden bizonnyal cseppet sem gyermekbarát időpontban kezdődik majd a tűzijáték...