A Magyar Szabadság Évének programjaihoz csatlakozva, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében Erdélyben turnézik Bogányi Gergely világhírű zongoraművész.

Október 30-án a kolozsvári Magyar Opera nagytermében koncertezett (a távirati iroda felvétele ott készült), november 2-án Székelyudvarhelyen a városháza Szent István termében, 3-án a csíkszeredai moziban, valamint 5-én a nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében hallhatja a művészt a komolyzenét kedvelő közönség, mindegyik helyszínen 19 órai kezdettel.

Bogányi Gergely bevallása szerint a Kárpát-medencei zongorabemutató turné szakmai életének kiemelkedően fontos állomása, ezért a turnéra hatalmas zenei anyaggal készül: a repertoár felölel számos remekművet a barokk kortól egészen a modern kor zenei alkotásaiig.

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a helyszínen a szervezők csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, amelynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.

Világhírű művész

Bogányi Gergelyről sokan tudják, hogy fiatalkorától kezdve számos országos és nemzetközi versenyen jeleskedett, 2000-ben megkapta a magyar Kulturális Örökség Minisztérium Liszt-díját, 2002-ben pedig a Fehér Rózsa-lovagrend érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök. Magyarország Köztársasági Elnöke Kossuth-díjjal, a legrangosabb magyar művészeti elismeréssel tüntette ki 2004-ben, majd 2010 novemberében a lengyel kormány egyedi „művész állampolgársággal”, Chopin útlevéllel jutalmazta Bogányi Gergely zongoraművészt, aki mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze.

Világhírű zongora

Nevéhez fűződik egy új hangszer, a Bogányi-zongora létrejötte, amely magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A zongora megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, nem pedig az, hogy jeles zongoragyártókkal versenyezzen.

A Steinway cégnek és a többinek is kiváló zongorái vannak, nem hiszem, hogy lehet jobbat csinálni azon az úton, mi ezért más úton indultunk el. A kicsit futurisztikus forma nem puszta dizájn. A forma a hangot öleli körül, a hangzásnak van alárendelve. Egyrészt akusztikai, másrészt spirituális szempontból. A lábai hangvetőként működnek. A közönség felé tereli a hangot” – fogalmazott a művész.

A hangszerrel végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé, tiszta, egyenletes hangminőség, amelyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol.