Díjátadó gálaműsorral zárult vasárnap a magyar kultúra napja alkalmával szervezett rendezvénysorozat Székelyudvarhelyen.

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért-életműdíjat idén Pávai István székelyudvarhelyi születésű, jelenleg Budapesten élő népzenekutató vehette át.

Az 1951-ben született Pávai Székelykeresztúron nevelkedett, ott is érettségizett, majd 1976-ban a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett muzikológusi diplomát, 2005-ben pedig zenetudományi doktori fokozatot szerzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

1993-ban a Martin György Alapítvány kiemelt 1. díját kapta meg, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki „a hagyományos hangszeres népzene kutatásában, gyűjtésében és közkinccsé tételében végzett több évtizedes munkássága elismeréséért”, tavalyelőtt pedig Szabolcsi Bence-díjat kapott „kiemelkedő zenetudományi és zenei ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként”.

Pávai István volt a Hargita Megyei Népi Alkotások Házának zenei irányítója, a csíkszeredai Művészeti Népiskola tanára, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes művészeti titkára, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes szakmai tanácsadója, de ismert volt rádiósként is: a Marosvásárhelyi Rádiónál volt zenei szerkesztő, majd a kulturális műsorok osztályvezetőjeként tevékenykedett.

Pávai István, a sokoldalú népzenekutató

Talán kevesen tudják róla, de ő a Barozda együttes alapító tagja és az erdélyi táncházmozgalom kialakításának egyik résztvevője, ugyanakkor ő volt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik kezdeményezője, 2013-2016. között pedig a csíkszeredai prímástalálkozók házigazdája, műsorvezetője volt.

1994 óta dolgozik a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézetében Budapesten, amelynek jelenleg tudományos főmunkatársa.

Számos tanulmányt, szakcikket, népszerűsítő cikket, recenziót, bibliográfiát, diszkográfiát, interjút jelentetett meg kötetekben, szakfolyóiratokban és az elektronikus médiában, saját és mások népzenegyűjtéseiből pedig rengeteg hangzó kiadványt adott közre.

A Kárpát-medencében magyar, román, német, zsidó és cigány népzene-, néptánc- és néprajzi gyűjtésekkel foglalkozott, járt a történelmi Erdély, Partium és Moldva minden fontosabb néprajzi táján, valamint a Dunántúlon, Szlavóniában, az Alföldön és a Felvidéken.

Több mint 650 óra hang- és mozgóképfelvétel, több ezer szkennelt archív fotó és helyszíni fényképfelvétel dicséri munkáját. Pávai István kutatásai során ugyanakkor megfordult a dobrudzsai bolgár, lipován, török, tatár és muzulmán cigány közösségekben, továbbá a koszovói törökök, krími tatárok és azeriek körében is.

Meglepték kapitányukat

A vasárnap esti gálaesten ugyanakkor elismerték az Udvarhelyi Fiatal Fórum, Zsidó Zsuzsanna rugonfalvi óvónő, valamint a Szentegyházi Hagyományos Huszáregyesületet értékteremtő, értékmentő tevékenységét is.

Mihály József huszárkapitány számára is meglepetés volt, hogy a huszárok teljes pompában, énekszóval vonultak végig a termen a színpadig, ahol köszöntötték elérzékenyült kapitányukat.

Az est folyamán a Fölszállott a páva vetélkedő díjazottja, a Cickom Énekegyüttes sóvidéki népdalokat adott elő.