Egy temesvári, valamint egy székelyudvarhelyi kisfiún végeztek életmentő műtétet Szegeden. A bevatkozások jól sikerültek, mindketten jól vannak.

Azonnali beavatkozásra volt szüksége a hétéves, székelyudvarhelyi László Hunornak, akinél a gyermekorvos állapította meg, hogy lyukas a szíve, ezért rögtön Szegedre irányította a családot.

Ők is kedvezményezettjei lehettek a Rotary mozgalom Gift of Life – Ajándékozz életet! programjának, amit az édesanya, László Krisztina nem győzött megköszönni, hiszen ő és a férje is varrodában dolgozik, esélyük sem lett volna kifizetni a műtét költségeit.

Ha a Rotary nem vállalja fel az ezzel járó kiadásokat, amihez egyébként a Budapest Maratonon is gyűjtöttek adományokat, a László család kénytelen lett volna banki kölcsönhöz folyamodni, hogy megmentse Hunor életét.

A Gift of Life program 39 éves nemzetközi múltra tekint vissza, célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége.

Magyarországon hét éve operálnak határon túli – elsősorban Romániából, Szerbiából és Ukrajnából érkező – szívbeteg gyermekeket.

2010-től a határon túli gyermekek műtéteit, együttműködési megállapodás alapján a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, majd 2014 ősztől a beavatkozások a Szegedi Tudományegyetemen folytatódtak.

A kezdeményezés magyarországi koordinálását 2016-tól 2018-ig a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub végzi.

A Gift of Life program jelenleg 67 országban működik, és eddig több mint 12 ezer gyermek szívműtétjére került sor.

Az eseményről a szegedi televízió készített riportot: http://vtvszeged.hu/sa_hirek/i_kozelet_44/i_egy_temesvari_es_egy_szekelyudvarhelyi_szivbeteg_k_22024/t_K%C3%B6z%C3%A9let%20-%20Egy%20temesv%C3%A1ri%20%C3%A9s%20egy%20sz%C3%A9kelyudvarhelyi%20sz%C3%ADvbeteg%20kisfi%C3%BA%20kapott%20%C3%BAj%20%C3%A9letet%20Szegeden/index.html