Megnyerte Deák Kristóf Mindenki című filmje a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este.

Az elismerést a rendező Deák Kristóf és Udvardy Anna producer vette át a Los Angeles-i Dolby Színházban. A Mindenki című alkotás az első magyar élőszereplős rövidfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai, a kisfilm szereplői. A gyerekek az iskolában aludtak, hogy együtt nézhessék a gálát

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben.

A magyar film történetében ez a negyedik Oscar-díj: az elsőt Rófusz Ferenc kapta A légy című animációs rövidfilmért 1981-ben, a másodikat Szabó István a Mephistóért, amely a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában győzött 1982-ben, a harmadikat pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2016-ban, ugyanebben a kategóriában.