Nagy lesz a sürgés-forgás az udvarhelyi és az udvarhelyszéki RMDSZ háza táján a következő hetekben.

A Verestóy Attila szenátor elhunytával megüresedett Udvarhelyszéki RMDSZ elnöki tisztségre április 12-én délig lehet jelentkezni a területi szervezet városháza második emeletén található irodájában – tudtuk meg Bíró Barna Botondtól, akit Kelemen Hunor szövetségi elnök – a vidéki polgármesterekkel, RMDSZ elnökökkel való konzultáció után – szerdán bízott meg az ideiglenes, két hónapra szóló elnöki teendők ellátásával.

Az első és legfontosabb feladat március végéig „lezongorázni” a küldöttgyűléseket azokon a településeken, ahol időközben megszűntek a mandátumok. Sürget a határidő, hiszen április 19-én területi tisztújító küldöttgyűlést tartanak, s erre április 12-ig kell nevesíteni a küldötteket.

Aki most eljátszik a gondolattal, hogy milyen lehet a legerősebb tulipános szervezet élén elnökölni, az április 12-én déli 12-ig jelentkezhet elnökjelöltnek, s aztán rá egy hétre a 227 fős küldöttgyűlés dönt a sorsáról.

A 227 fős testületből 29-et a székelyudvarhelyi RMDSZ nevesít. Aprócska gond viszont, hogy a szervezet idestova két éve gyakorlatilag nem létezik, a korábbi, mintegy félszázra tehető tagokról sem tudni sokat.

Ők viszont újra jelentkezhetnek, de nem csak ők, hanem bárki, aki a tulipános pártban érdekvédelmi szövetségben szeretne tevékenykedni. Ehhez nem kell mást tenni, mint felmenni a városháza második emeletére, s befizetni hat szimbolikus román lejt.

A városi szervezet gatyába rázásának nem túl hálás feladata egyébként szintén Bíró Barna Botondra hárult, így döntött még tavaly októberben a területi szervezet vezetősége. Az újraalakuló közgyűlés időpontja április 12., délután 5 óra, helyszíne még nem ismert.

„Megkérlek szépen, adjátok hírül, hogy a tagsági igazolvánnyal rendelkező régi RMDSZ tagok március 28-ig aktualizálják tagságukat a városháza második emeletén lévő irodánkban” – szólt Bíró keringőre való felhívása a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A városi RMDSZ új lappal indul Udvarhelyen . Ezt most nem úgy kell érteni, hogy megszűnt az Udvarhely napilap s újat adnak ki helyette, hanem a korábbi évektől eltérő, új irányvonalakat mutatnak fel, befogadóbbak lesznek, új alapszabályzatot dolgoznak ki, s a tervek szerint egy-egy fontos, a várost érintő önkormányzati ülés előtt nyilvános vitafórumokon keresik majd a megoldást a tagsággal, a lakókkal közösen.

Nem csak a területi, hanem a városi szervezet élére is új elnököt választanak tehát, a félszáz RMDSZ-tag támogató aláírását élvező jelöltek március 28-ig jelentkezhetnek.

Bírót megkérdeztük, jelentkezik-e valamelyik elnöki tisztségre, mire azt válaszolta, a városi RMDSZ elnöki tisztségére biztosan nem pályázik...

A területi RMDSZ-hez kapcsolódó hír, hogy március 5-én, hétfőn délutántól újra lesz szenátora Udvarhelyszéknek: Antal Lóránt akkor teszi le az esküt a Szenátus plénuma előtt.