Elnököt választ a Székelyudvarhelyi RMDSZ, de előtte újjáalakul. Élő közvetítés a Juniorból.

17.11

Rég volt ekkora élet a Juniorban! - leszámítva talán a legutóbbi lakodalmat. A parkoló zsúfolásig tele, akárcsak az étterem egyik szárnya, melyet teljesen megtöltöttek a szövetségbe frissen beiratkozottak.

17.13

Új kezdet! - hirdeti egy plakát a bejárati ajtón, s mint minden kezdet, ez is nehézkes, legalábbis a regisztráció. A terem tele, de lent még mindig kígyók, akarom mondani kígyóznak a sorok. Elméletileg 584 személy kellene jelen legyen az alakuló ülésen, köztük a két elnökjelölt, Derzsi László és Sinka Arnold.

17.15

A jelöltek egyelőre kint izgulnak, Kelemen Hunor szövetségi elnök bent trécsel Asztalos Ferenc korábbi képviselővel.

17.25

Az izzadó tömeg már szinte skandálja, hogy kez-dőd-jön, mire Bíró Barna Botond belecsap a lecsóba. Illedelmesen bemutatkozik, aztán köszönti a jelölteket. Kis csend, aztán megtapsolják Kelemen Hunort. Még bele kell jöjjenek a friss RMDSZ-esek, mi illendő ilyenkor, és mi nem...

17.26

Nem tudni, mikor volt utoljára ilyen népes RMDSZ gyűlés, mondja Bíró. Ebben igazat adunk neki, kérdés, hányan lesznek majd a megalakulás, elnökválasztás utáni második gyűlésen.

17.28

Egykor tízezer tagja volt az udvarhelyi RMDSZ-nek, mondta ma délelőtt Sófalvi László, a helyi RMDSZ "matuzsáleme" Bírónak. Bíró szerint ma is el kell érni legalább ezt a számot. "Ne csak most legyenek itt, hiszen ezután is szükség van mindenkinek a munkájára" - jelenti ki.

17.31

Bíró beszélt továbbá hitről, közösségről, Udvarhelyszékről, s talán megmaradásról is, bár ebben nem vagyunk biztosak. Kelemen Hunor köszönti az egybegyűlteket.

17.32

"Jó napot kívánok, Kelemen Hunor vagyok" - kezdi Kelemen, majd rögtön rá is koppint a helyi RMDSZ orrára, felemlegetvén, hogy a választásokon kudarcot vallottak.

17.33

Az elnök nem akar tanácsot adni, észt osztani, DE: felejtsék el az összes rossz reflexet, ne magunkkal foglalkozzunk, hanem az udvarhelyi polgárokkal, megoldást kell találni a közösség problémáira, legyenek nyitottak, szükség van a bizalomra. Kelemen hosszasan adja a tanácsokat, pedig nem is akar, s csak éppen azt nem mondja el, hogy a fuszulykalevest rántással vagy eresztékkel jobb elkészíteni.

17.36

A választóknak mindig igaza van, oszt meg egy bölcseletet az elnök, majd folytatja: a vitáktól nem kell félni, az őszinteség pedig elhozza a bizalmat, ami kirajzolja a közös jövőképet. Mintha egy politikai Csernus-esten lennénk, csak a Coelho-idézetek hiányoznak, bár egyelőre arról sem mondtunk le, lehet itt ma minden... 28 lózung után Kelemen kijelenti: "Nekünk nem nagy lózungokat kell mondani."

17.39

A jövő héten elnököt választ a széki szervezet is, hangzik el végre egy érdemleges infó. Tudomásunk szerint egyedül Bíró Barna Botond jelentkezett a tisztségre.

17.41

Csapatmunka, hangzik el egy másik kulcsszó Kelementől. S megmaradás.

17.44

Köszöni, hogy aláírták a Minority Safe Packet, s hogy részt vettek a magyar országgyűlési választáson. Kelemen azt is tudja, hogyan szavaztak az udvarhelyiek.

17.45

"Ma nincs vesztes, csak győztes" - jelenti ki az elnök. Tiszta olimpia. A meleget figyelembe véve nyári.

17.46

Hivatalos: 334 küldött van jelen, a közgyűlés tehát határozatképes. Bíró ülésvezető elnökséget javasol: jómagát, Arros Orsolyát és Antal Lóránt szenátort. Egyhangú voks, azazhogy mégsem: van egy tartózkodás. Nem fogják elhinni, kitől...

Még ennél is többen vannak...
Fotó: Barabás Ákos/Székelyhon

17.48

Jó, nem csigázzuk tovább az izgalmakat: Borbáth István tartózkodik a bejárati ajtó mellett. Mármint a bejárati ajtó mellett állva tartózkodik. Vagyis kijelenti, hogy tartózkodik. Mindegy, a lényeg, hogy az udvarhelyi vállalkozó ismét felbukkant az udvarhelyi RMDSZ gyűlésén. Legutóbb valamikor a huszadik század vége felé látták tulipános eseményen, igaz, tulipános szervezet sem volt éveken át, tehát Borbáth sem volt ahol tartózkodjon.

17.52

Sófalvi László egykori RMDSZ-es udvarhelyi alpolgármester, megyei tanács alelnöke, stb., stb. beszél. "Sokan vagyunk, s remélem elegen is leszünk ahhoz, hogy az udvarhelyi városi szervezetet újjáépítsük" - jelenti ki. Őstulipánosként tényleg sz@r lehetett látni a szétvert szervezetet, melynek erodálása Szász Jenő idejében kezdődött, s Bunta idejében folytatódott.

17.55

Sófalvi a működési szabályzatot ismerteti. Néhány embert talán érdekel, de a többség haladna: itt a nyár, sok a munka otthon, ki kell seperni a garázst, meg kell metszeni a fákat, különben is arról volt szó, hogy csak egy szavazás erejéig kell beugrani, s tessék, erre fel...

18.00

Még mindig a működési szabályzat... Ha valaki nagyon beleásná magát, kérje el jövő héten a szervezettől. Biztos odaadják, most mondták, hogy nyitottak lesznek.

18.01

"Külön szavazzuk meg a cikkelyeket, vagy egyben?" - kérdi Bíró. "Egybe, egybe!", skandálja a tömeg. Látható többség.

18.02

Borbáth kér szót. Kérdezi, hogy az a régi RMDSZ-tag, aki nem fizette a tagsági díjat, az elveszíti-e a tagságát, elvégre a pap sem temeti el azt, aki nem fizeti az egyházadót... Bíró válasza: nem, nem veszíti el az sem a tagságát, aki közben nem fizette a díjat, hiszen március 28-ig mindenki fel kellett frissítse tagságát. Már aki akarta, persze.

18.05

Derzsi László elnökjelölt beszél. Borbáth valamit még belekotyog, de Derzsi vesz egy nagy levegőt, s belefog. Hisz az újjászervezésben, az új mentalitásban, s egy olyan RMDSZ-ben , amelyik a közösség alappillérévé, s egyúttal mozgatórugójává válik. Hiteles, hatékony, emberközeli szervezetre van szükség. A helyi RMDSZ nyitott és befogadó kell legyen, mondja. A tagság aktív részvételére van szükség, jelenti ki.

18.08

Székelyudvarhely nem létezik Udvarhelyszék nélkül, reális alternatívát kell felmutatni a jelenlegi városvezetéssel szemben, sorolja tovább Derzsi.

18.10

Felhatalmazást és segítséget kér a résztvevőktől. Nagy tapsot kap.

18.11

Nem fogják elhinni, ki kér szót. De, biza: Borbáth István. Azt kérdezi Derzsitől, miért nem tettek eddig semmit, hogy tisztújítás legyen? Derzsi válaszként elmondja, a tisztújító közgyűlést a széki szervezet kell összehívja, ráadásul az RMDSZ is gyakorlatilag elhalt Udvarhelyen.

18.13

Sinka Arnold kap szót a bemutatkozásra. Sokat gondolkodott, hogy most mit mondjon, vallja be. Sok pozitív visszajelzést kapott, ez nagyban megerősítette abbéli szándékában, hogy vállalja a megmérettetést. A szakmaiságot kell előtérbe helyezni, a csatározások ideje lejárt, eljött az ideje az építkezésnek, mondja. 

18.15

Papnak tanult, derül ki. Később kiderül, kinek a pap, s kinek a...

18.16

Hat éve városi tanácsos, aktívan részt vett a munkában, jelenti ki. A helyi RMDSZ vissza kell szerezze a lakosság bizalmát, teszi hozzá.

18.17

Eljött az ideje egy új hangnemnek, mondja. "Hajrá, RMDSZ, hajrá, Székelyudvarhely!" zárja orbánviktorosan felszólalását.

18.18

"Ki szóll hozzá? Borbáth úr?" Azért van cinizmus ebben a Bíróban is :-)

18.21

Sinka is nyitott a többi párttal való együttműködésre, s Derzsi is. Naná.

18.21

Szavazatszámláló bizottságot választanak (Borbáth tartózkodik), aztán jöhet a várva-várt voksolás, amiért itt és most annyian összegyűltek.

18.23

362 küldött van jelen, jelentik be. Úgy látszik, a második félidőre még jöttek szurkolók. Valószínűleg a régiek, a rutinosak, akik tudják, mikor kell érkezni...

18.24

Egyenként szólítják a küldötteket, ABC-sorrendben, ajjaj, ez hosszas lesz... Addig nyugodtan olvassák el az időjárás-előrejelzést a Székelyhonon. Néha egészen megbízható.

18.36

Már az Elekeseket szólítják, de mire leírom, addig rátérnek az F-betűsökre. Bíró közbe is szól: "Kicsit operatívabban, ha kérhetem!"

18.37

Fogel Ibolyának egy pillanatra azt hittük, németes Vogel, de nem, sajnos magyaros...

18.41

Néhány - a helyi közösségért minden bizonnyal tenni akaró - fiatalember a tegnap esti Real-Juve BL-elődöntőt osztja épp. Szerintük tizenegyes volt.

18.43

A rossz hír, hogy még mindig csak a K betűnél tartunk, a jó, hogy a Kubaneknél.

18.44

Buffont azért nem kellett volna kiállítani.

18.46

"Maradsz? Na, szerussz, Isten Isten!" - köszön el néhány küldött, miután szavazott. Közben rátértünk Pálékra.

18.47

Azt azért előrebocsátom, nyájas Olvasó, hogy egy óra múlva kezdődik a fehérek kontra pirosak, két évtizedes múltra visszatekintő csütörtök esti focicsatánk, szóval ne érje váratlanul Önöket, ha hirtelen véget ér a közvetítésünk...

18.52

Nyugi, még itt vagyunk. Éljenek a Tóthok, s az Ünvereket se hagyja el az Istenük.

18.54

Liverpool-Bayern elődöntő lesz, legalábbis egy küldött szerint.

18.58

"Megkérem a küldötteket, jöjjenek vissza, meg kell beszéljünk egy-két dolgot!" - szól Bíró. Legyen inkább egy, motyogja mellettem valaki...

18.59

Bíró megkérdezi Borbáthot, nem-e kíván a mikrofonhoz lépni. De, kíván. Nem tagadhatjuk meg a múltat, apropózik. Aki nem tudná: Borbáth alapember volt egykor a szervezetben, Szász Jenő legnagyobb örömére...

19.01

"Kezdjük újra, de ti, emberek változzatok, a szabályzatot se kell ismerjétek, mi pedig, a főnökök, maradjunk" - érzékelteti, vagy legalábbis megpróbálja érzékeltetni az Új kezdetet Borbáth.

19.04

Borbáth beszél, beszél, de a kifejezés nem az erőssége Udvarhely egyik legrátermettebb vállalkozójának, így értelemszerűen sokan nem is tudják, miről szólt az ötperces diskurzus.

19.05

Bíró se hülye gyermek, tudta, miért ad szót Borbáthnak... Rögtön elkéri a mikrofont tőle, Orbán Balázst idézi, székelyeskedik kicsit, majd - Kelement idézve - hangzatos lózungokat használ. A két beszéd után kívülállónak nem is lehet kérdés, a régiekre, vagy az újakra, a fiatalokra van szükség...

19.08

Asztalos Ferenc kér szót. Visszakanyarodik Trianonig, mi pedig kikanyarodunk szivarazni...

19.15

Visszajövünk, Asztalos még mindig beszél. Aztán Sebestyén Csaba képviselő veszi át a szót, majd képviselőtársa, Benedek Zakariás szól az egybegyűltekhez. Benedek szerint nem újrakezdésről van szó, hanem folytatásról. A régi RMDSZ-eseknek tetszik a gondolat, megtapsolják a honatyát. Közben számolják a szavazatokat.

19.21

Kábé felére csappant a jelenlévők száma. Ha legalább a megmaradtak fele megmarad a szervezetben, már az is egy biztató kezdet. Vagy folytatás.

19.23

Borbáthnak nem tetszik valami az alapszabályzatban, ki is viharzik a teremből. Bíró válaszol, és sajnálatát fejezi ki, hogy Borbáth nem hallotta a választ, mert szerinte félő, hogy később újra megkérdezi...

19.28

Bokor Sándor parajdi polgármester beszél. Csak annyit jegyzünk meg, hogy Udvarhelyszék nem eladó, mert közben élénken vitázunk a sarokban arról, hogy tizenegyes volt-e vagy sem az este...

19.29

Fokozódik a hangulat, pedig nem is árulnak alkoholt. "Énekeljünk egyet!" - javasolja Asztalos Ferenc. Közben a Mihír úgy értesült, Derzsi László lett a Székelyudvarhelyi RMDSZ új elnöke. Ez persze még nem hivatalos, maradjanak velünk, most már csak megvárjuk a végét, aztán irány a foci...

19.32

Az UIET részéről beszél valaki, talán az elnök, alelnök, ilyesmi. Jó hangos, gesztikulál, s kicsi kutya nagytól tanul alapon ő is nyomja a lózungokat. Bázisdemokráciát emleget, politológiai kurzusokból idéz. Annyi a különbség közte s Borbáth között, hogy ő legalább folyamatosan beszél...

19.36

Borbáth szerint a fiatalember "eisze korán veszítette el a szüzességét", erre a fiatalember is fennhangon visszaszól Borbáthnak, Bíró csitítgatja. Közben egy másik fiatal lép mikrofonhoz, Péter Attila, ha jól értettük, aki belezavarodik a beszédébe.

19.37

Hülyeség lett volna kihagyni ezt a gyűlést, sokkal "nívósabb", mint a tanácsülés.

19.38

347-en szavaztak, egy érvénytelen voks volt. Derzsire 184-en, Sinkára 162-en szavaztak, tehát a Székelyudvarhelyi RMDSZ új elnöke Derzsi László!

19.39

Elsőként Sinka gratulál Derzsinek, aki köszöni a megtisztelő bizalmat. Szerinte ez nem egy győzelem volt valaki felett, hiszen felelősséget, felhatalmazást kapott a munkára.

19.41

Többen mennének, de még elnökséget választanak. Csupa fiatal, Sinkának is felajánlják, hogy legyen elnökségi tag, de nem fogadja el.

19.43

Még néhány részletkérdést kell megvitassanak, de csak öt perc szünet után. Ezt mi már nem várjuk meg, a nap hírével búcsúzunk: újjáalakult a székelyudvarhelyi RMDSZ, melynek elnökévé Derzsi Lászlót választották.

19.44

Ui.: Jöhet a munka a közösségért, együtt, csapatban, itthon, szülőföldön...

Ui2: Szerintem nem volt tizenegyes...