Az RMDSZ kérésére a kormány törölte az augusztusi rendelet cikkelyét, amely hátrányosan érintette a magyar elemi osztályos diákokat. Ennek értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet – közölte csütörtök délután az RMDSZ sajtóosztálya.

A nap másik híre, hogy Valentin Popa oktatási miniszter bejelentette, távozik tisztségéből, miután ezt kérte az RMDSZ korábban a Szociáldemokrata Párttól (PSD). 

A miniszter elismerte, hogy a románnyelv-oktatásos rendelet miatt mondott le, amelynek vitatott előírását pártja elnökének nyomására sem volt hajlandó hatálytalanítani. 

Valentin Popa lemondásának előzménye, hogy – a Hotnews.ro hírportál értesülései szerint – csütörtök reggel Liviu Dragnea, a PSD elnöke a parlamenti házelnöki irodájába kérette az oktatási minisztert, a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó – az oktatási kerettörvényt módosító, augusztusban kiadott – sürgősségi kormányrendelet kezdeményezőjét. 

Liviu Dragnea a parlamentben arról beszélt az újságíróknak: nem csak a magyar, hanem valamennyi romániai nemzeti kisebbség elégedetlen azzal, hogy a tanítók helyett immár szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet a kisebbségi tannyelvű elemi iskolákban, az emiatt kialakult helyzetet viszont a kormánynak kell megoldania.

Valentin Popa a Mediafaxnak elmondta, azért mondott le, mert nem ért egyet az RMDSZ-nek azzal a kérésével, hogy módosítani kell a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó kormányrendeletet.

Sajtóértesülések szerint Liviu Dragnea csütörtökön felszólította a minisztert, hogy hatálytalanítsa a kormányrendelet vitatott előírását, de ezt ő megtagadta.

A vitatott intézkedés ellen háromezer romániai magyar tanító petícióban tiltakozott az oktatási miniszternél, a héten pedig a Magyar Szülők Szövetsége szervezett tüntetéseket a megyei tanfelügyelőségek elé, amiért kormányrendelettel tiltották el a román nyelv oktatásától a kisebbségekhez tartozó tanítókat.