Aranyat érő, hiánypótló és a fejlődéshez nélkülözhetetlen. Röviden így jellemezhető a Vasas Femina korosztályos csapatainak és Székelyföld női labdarúgó válogatott magyarországi portyája.

Aranyat ér, mert bár érmeket nem osztottak, a tapasztalatszerzés, a női labdarúgás magasabb, professzionálisabb régióba való bepillantási lehetőség felbecsülhetetlen értékkel bír a székelyföldi női labdarúgás főszereplői számára.

Hiánypótló, mert az ilyen tornákon való részvétel többnyire a válogatottba behívott játékosok privilégiuma, azonban a székelyudvarhelyi Vasas Femina két korosztályos (U14 és U16) csapata is pályára léphetett az eseményen.

A fejlődéshez pedig azért nélkülözhetetlen, mert a hazai bajnokság mérkőzései csak egy adott szintig biztosíthatják az előrelépést egy fiatal labdarúgó számára, a további fejlődéshez további erőpróbák, komolyabb szintfelmérők, a professzionális világhoz közelebb álló csapatokkal való megmérettetések szükségesek. Egy fiatal klub számára, mint amilyen a Vasas Femina, nincs is jobb alkalom annak megtapasztalásához, hogy merre is kellene továbblépni, milyen mentalitás, hozzáállás szükséges, hogy harmóniában a tehetséggel és alázattal kiteljesedjen egy női labdarúgói karrier.

Márpedig a magyar női labdarúgó válogatott, illetve a Székelyudvarhelyi Vasas Femina szakmai stábjai közötti gyümölcsöző kapcsolat hozadéka épp ebben segíti az udvarhelyi és székely színeket képviselő fiatal focista lányokat – véli az udvarhelyi klub elnöke, László Béla és edzője, Székely János.


Álom stoplis kivitelben... (Anyaországiak és külhoniak együtt)
Fotó: Szász Csaba

E pillanatban nem várható el, hogy a székelyföldi labdarúgás pertuban legyen az anyaországiéval. Romániában a leigazolt női játékosok száma jó ha meghaladja az ezer főt, s ennek csak hányada rúgja a bőrt Székelyföldön.

Úgy tudjuk, hogy Magyarországon nagyjából 20 ezer játékosból válogathat a szövetségi kapitány, ami számukra igen kevés, tekintettel arra, hogy például Németországban a leigazolt női labdarúgók száma 600 ezer körüli. Számunkra már szinte megmosolyogtató, hogy még a németek is elégedetlenkednek, mint mondják, a legifjabb generációknál már kevésbé tapasztalható az a hozzáállás, alázat és precizitás, ami a korábbi generációkat jellemezte.

Egy dolog biztos: még nagyon az út elején járunk és van hova fejlődni. De az irány jónak tűnik, és a hírek szerint egy ideje a román szakszövetségnél is kedvező szelek fújnak.

Pedig az eddig megtett út, a klub megalapítása óta eltelt nyolc év sem mondható rövidnek. Kezdetben a székelyföldi labdarúgó klub létrehozása vicces kezdeményezésnek tűnt. Jobbik esetben jó bulinak.

Az M4 Sport kommentátora – látva Székelyföld női válogatottjának játékát – csak az elmúlt egy év alatt végbement változást értékelte, de ez is sokat elmond: „Tavalyhoz képest egy klasszissal jobbak”.

Székelyföldön, Székelyudvarhelyen egyre többen látnak fantáziát a női labdarúgásban. Szakemberek, gyerekek, szülők, önzetlen támogatók. Az anyaországból érkező önzetlen segítség – legyen az személyi és/vagy szakmai – mennyei manna a számunkra. Már csak az kell, hogy eme tájakon is kicsivel többen szeressék és támogassák ezt a merész álmot. Mert akkor akár valóra is válhat.

A jövő már elkezdődött...
Fotó: Szász Csaba