200 tonna tiszta sóval „tankolt fel” a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal a tél előtt. Tavaly ez a mennyiség elég volt, idén viszont jócskán utána kellett rendelni.

Kétszáz tonna só volt raktáron, de idén ez nagyon hamar elfogyott, háromszor is rendeltünk már a parajdi sóbányától” – mondta a mihírnek Ülkei Zoltán.

A városgazálkodási osztály vezetője elmondta: rendszerint ekkora mennyiségű sóval vágnak neki a télnek, ez a múlt télen elégségesnek is bizonyult, tavaly év végén viszont előbb 66, majd 132 tonnával rendeltek Parajdról.

A 398 tonna sónak már a végét járjuk, ezért éppen most rendelek további 132 tonnát” – panaszolja Ülkei.

Az osztályvezetőtől tudjuk, nem olcsó mulatság az utak sózása: egy tonna só ára 212 lej, vagyis ezen a télen eddig több mint 84 ezer lejt költöttek erre a célra, illetve további 28 ezer lejt fizetnek ki a legújabb szállítmányért, a tél előtt „bespájzolt” 200 köbéter homokról nem is beszélve.

Rendszerint 200-250 tonna só és 100 köbméter homok fogy el egy tél alatt. Idén nagyon sokat sóztunk, ez egyértelműen az utak kárára megy majd” – teszi hozzá Ülkei.

Egyébként az összes székelyudvarhelyi utca megsózása nagyjából nyolc órát vesz igénybe, ez az idő azonban a várossal együtt egyre hosszabbra nyúlik...