Május 17-től augusztus 3-ig tartott az autósok rémálma: útlezárás miatt a Budvár negyed kritikán aluli útjain lehetett csak közlekedeni Segesvár irányába.

Augusztus 3-án adják át a forgalomnak a II. Rákóczi Ferenc utca egykori Las Vegas bár, későbbi Sakáltanya nevű szórakoztató-ipari egységétől a Budvár és a Rákóczi utcák kereszteződéséig tartó útszakaszt.

Azt nem tudni, kinek az ötlete volt az autósokat két és fél hónapon keresztül a Budvár utcába terelni, így autósok sincs akinek benyújtsák a számlát a járműveikben okozott kár miatt – tény, egy vékony aszfaltréteget húzhatott volna a polgármesteri hivatal, mielőtt a tankcsapdákkal tele útszakaszra terel naponta többezer autót.

Ami pedig a romanegyeden való lassú átkocsikázást illeti, egyelőre nem készült tanulmány arról, milyen sokkot jelentett a székely fővárosból távozó turistáknak a város ezen „színfoltja”, hányan kellett odahaza igénybe vegyék pszichiáter segítségét.

Az elmúlt két hónapban több, a Rákóczin a forgalommal szemben haladó autós jogosítványa bánta az „én egyszer biztos nem zötykölődök végig már megint a cigányok között” kezdetű elszánt fogadalmat, s arra is volt példa, hogy a rendőrök kéjes mosollyal visszafordítottak a Rákócziból és autójukkal végigkísértek a Budvár utcán egy magyarországi biciklist...

A szenvedésnek immár vége: a hivatal azt ígéri, idézzük: „csütörtökön 17 óra körül átadásra kerül a forgalomnak az említett útszakasz.”

Aki véletlenül nem tudná: a víz- és szennyvíz-vezetékek elhelyezése miatt május 17-étől félpályás útlezárásra volt szükség a Rákóczi úton, ennek következtében az autósok a nemrég felásott Budvár utcán át, nehézkesen juthattak el a város déli kijáratáig.

A kivitelező május derekán azzal riogatta az udvarhelyieket, hogy négy hónapig kell félpályás útlezárásra számítani, így sokkal nagyobb az öröm, hogy határidő előtt sikerül befejezni a munkálatokat.

A hivatal sajtóosztálya értelemszerűen nem felejti el nem megemlíteni a bravúrt: „A három vállalkozás munkájának összehangolásával annyira hatékonyan és eredményesen haladtak a vezetékek lefektetésével, hogy egy hónappal és két héttel sikerült ezt a határidőt megrövidíteni.”

Így már szinte örülnek is az autósok, hogy mindössze két és fél hónapot szenvedtek...

A munkálatoknak azonban még korántsincs vége, további két és fél hónapig tartanak, ám a  hivatal becsszóra ígéri: közlekedési korlátozások még lesznek ugyan, de forgalomeltereléstől már nem kell rettegni.