Tavaly 640 ezren keresték fel a parajdi sóbányát, amelynek nem csak a turizmusból, hanem az utak karbantartásához szüskéges sóeladásból is jelentős bevételre tett szert az elmúlt évben.

Az utak karbantartásához szükséges sóból a legtöbbet értelemszerűen a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) rendelt, októberben például 16 ezer tonnát, s további két tonnát különböző vállalatok vagy helyi önkormányzatok vettek meg.

Volt olyan cég is, amelyik azért vásárolt félezer tonna sót, hogy Magyarországon, Szlovákiában és más európai országokban értékesítse azt.

Novemberben egyébként 7 ezer, decemberben pedig további 11 ezer tonna sót vásárolt Parajdról a CNAIR.

A parajdi sóbánya 135 alkalmazottja közül 55 dolgozik a kitermelésben, ők napi félezer tonna sót tudnak a felszínre hozni.

A turizmusra sem lehet panasz a parajdi sóbányánál: tavaly 640 ezer belépést regisztráltak. A kimutatás szerint egyébként 360 ezer látogatás turisztikai céllal történt, 281 ezer pedig különböző krónikus betegségek kezelése céljából.

Szintén az országos bányavállalat büdzséjét gyarapítja a sósvizű szabadtéri strandra váltott belépőjegyekből befolyt összeg is: tavaly 81 ezer belépőt váltottak a nemrégiben felújított létesítménybe.