Az RMDSZ pozitívnak szánt centenáriumi kampánya kicsit olyan, mint a reklámillatosító: elfedi a szagot, de a bűzlő szemetet nem hordja el. Vagy példázhatnék a fájdalomcsillapító reklámjával, melyben a gyógyszer ugyan enyhíti a tünetet, de az ezt okozó bajt nem orvosolja.

A Szövetség 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi kezdeményezése ugyan igyekszik kiemelni a szépet, de bármennyire is szeretné, a „sötét oldalt” nem tudja legyőzni.

Hetek óta erőszakolja hallójárataimat az a rádiós reklám, amely ellentmondást nem tűrő hangon kijelenti, hogy én, aki éppen a reklámot hallgatom, büszke vagyok a romániai 100 évre. Nem feltételezi, nem biztat, kerek-perec eldönti, hogy én bizony büszke vagyok és punktum! Gőzöm sincs, honnan veszik, engem biztosan nem kérdeztek, pedig kétlem, hogy bárki nálam jobban tudná, mint érzek az elmúlt száz évvel kapcsolatosan.

Nem vitás, adtunk egyet és mást ennek az országnak, amire akár büszkék is lehetünk, ha éppen nem szegné kedvünket mindaz, amit „hálából” cserébe visszakaptunk.

Nem kell visszamenni Trianonig, pedig sorolhatnám az egykor többségében magyar ajkú városokat, a négy évtizedes lelki terrort, nélkülözést, államosítást, kettétört életpályákat, megnyomorított sorsokat, ellehetetlenített életutakat, stb.

De nem szükséges az elmúlt 29 év teljes áttekintése sem, bőven van miből mazsolázni, ha csak a legutóbbi évek vagy akár hónapok történéseit vesszük alapul. Soroljam? MOGYE, Mikó, eltávolított zászlók, feliratok, lepingált helységnévtáblák, oktatás, a „legmagyarabb” megyék csórósága, nulla jövőkép, elvándorló fiatalok. Messze nem az elmúlt száz év legsúlyosabb gondjai, mégis jobban fájnak, mert ezek már a mieink asszisztálása közepette történtek/történnek ma is.

Érezzem büszkének magam? Vagy inkább megalázva? Mintha egy kiadós szőnyegbombázás után baráti teadélutánra hívták volna a túlélőket.

Persze, ha valaki beéri Bölönivel, Kós Károly szavaival és büszkének mondja magát, ám legyen! Ünnepelje csak nyugodtan ezt a 100 évet, amire olyannyira büszke, a mai napnál nincs is jobb alkalom erre.