Slatina város közelében, az Olt folyó hídjánál kellett felmutassa az útlevelét a hétvégén az, aki be szeretett volna lépni az „Oltyán Köztársaságba.” Természetesen nem jött létre egy enklávé az országban, csupán egy jópofa kezdeményezésről, humorfesztiválról van szó. Mi lenne, ha ugyanezt Székelyföldön játszanánk el?

Népviseletbe öltözött fiatalok sóval és kenyérrel fogadták hétvégén az arrajárókat Slatina közelében: a havasalföldi településre viszont csak útlevéllel lehetett belépni, a három napig érvényes papirosokat egyébként rendőrök osztogatták az országúton.

A regáti megyeközpont egy kulturális fesztivál helyszíne volt a hétvégén – a tréfás eseményt immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg, s a felhozatalból nem hiányozhatott az oltyán népi muzsika vagy a póréhagyma sem.

Az eseménytől mind a bukaresti politikusok, mind pedig a fesztiválon fellépők el voltak ragadtatva és örültek a kettős állampolgárságnak.

A puding próbája az evés, tartja a mondás, s amíg nem próbáltuk, addig nem tudhatjuk, mi lenne a többségi nemzet, Bukarest, a román média reakciója egy hasonló székelyföldi esemény kapcsán. Viszont ha csak abból indulunk ki, mekkora balhé volt egykor, amikor a csíki hokiszurkolók a „La anu`, la anu` veniți cu pașaportu`!” skandálással cukkolták a Steaua szurkokóit, akkor sok jóra nem számíthatunk...