A Székely Konyha és a Hargita Népe Kiadó a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat keretében az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetével és az Udvarhelyszéki Együtt Tesz-szel közösen süteménymustrát szervez.

Hargita megye három városában keresik a legjobb süteményeket, de minden résztvevő, aki a zsűrinek bemutatja otthon elkészített süteményét, elismerésben részesül.

A Székely Konyha Süteménymustráján bemutatott sütemények Arany-, Ezüst- és Bronz-minősítésben részesülnek, illetve az Arany-minősítésűek közül választják ki az Év legjobb süteményét.

Az eseményen részt vehet minden sütni szerető személy nemtől és kortól függetlenül, aki a megadott helyszínen bemutatja otthon készített süteményét értékelhető mennyiségben.

A mustrára be lehet nevezni egy vagy több hagyományos, illetve újszerű, ún. „trendi” süteményt, a szakértőkből álló zsűri megadott paraméterek szerint minősíti a süteményeket.

Az értékelésnél figyelembe veszik a sütemény aspektusát, tálalását, állagát és nem utolsó sorban az ízharmóniáját.

A tálalásra sem árt majd figyelni

A székelyudvarhelyi eseményre a helyszínen lehet benevezni június 6-án, csütörtökön este hat órakor a Gondűző Étteremben.

A szervezők kérik, hogy a receptleírást is hozzák magukkal a résztvevők, a készítőjének nevével és elérhetőségével együtt, ugyanis a legjobb recepteket megjelentetik a Székely Konyha gasztromellékletben, az Év legjobb süteménye cím birtokosaival tévéfelvétel is készül.

Az esemény ugyanakkor jól alkalom a tapasztalatcserére, recept csere-berére, ismerkedésre, barátkozásra.

Az eseményt az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség, a Gondűző Étterem, és az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend is támogatja.