„Ismerjük meg a csodálatos állatvilágot!” – volt a címe annak a környezetvédelmi projektnek, amely a Csicsergő Tagóvodában zajlott 3 hónapon keresztül.

A Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által támogatott projekt időszerűségét az mutatja, hogy a többnyire városi környezetből származó gyerekek ismeretei a hagyományos környezeti viszonyokról – pl. háziállatokra, vadállatokra vonatkozóan – nagyon hiányosak.

Egyre kevesebb gyerek tudja megnevezni a háziállatokat, kicsinyeiket, tartási körülményeikről, táplálékukról, védelmükről, a hozzájuk való helyes viszonyról annál kevesebbet. Ismereteik többnyire a médiában látottakból, hallottakból származnak, tehát nem konkrét tapasztalatszerzés által. Sajnos egyre  kevesebb az a gyerek, aki megtapasztalhatta egy állattal való közvetlen kapcsolat élményét.

Ezen szeretnénk változtatni, hiszen a gyerekek életkori sajátosságaiknál fogva képesek arra, ha érzelmeikre hatunk, hogy szeretettel és gondoskodással bánjanak az élővilággal” – mondta el László Ildikó óvónéni, a program felelőse.

A projekt keretében a Csicsergő Tagóvoda gyerekei, az óvónénik, dadusnénik kíséretében látogatást tettek a zeteváraljai „Állatbabusgatóba”, az EbRemény Állatvédő Egyesülettel partnerségben pedig bemutató órát szerveztek terápiás állatok részvételével, ahol a kisgyerekek interaktívan megismerhették a felelős állattartás szabályait is.

A program záróakkordja a „Ki, mit tud az állatokról?” elnevezésű vetélkedő volt, melyen a gyerekek játékos feladatok megoldásával bizonyították, hogy az ismeretanyag beépült a tudásrendszerükbe, képesek lesznek nemcsak másként gondolkodni a környezetükről, hanem készen állnak arra is, hogy az élővilágot a tőlük telhető módon megőrizzék és átadják az utánuk felnövekvő generációknak is.