Ha röviden kellene vázolni Borboly Csabának a Hargita megyei önkormányzat élén eltöltött elmúlt tíz évét, illetve a Hargita megyei életszínvonalat, elmondhatjuk: sok beszéd, szegénység. Mert miközben a megyei tanács elnöke folyamatosan fényezi magát a sajtóban, s gyakorlatilag a Facebookon él, még mindig Hargita megyében a legkisebb az átlagkereset, és sajnos ismét felerősödni látszik az elvándorlási hullám.

 

Ön is egyetért azzal, hogy Borboly elképzelései jelenképnek is szégyenletesek, nem hogy jövőképnek? Ön is úgy látja, az elnök csak saját imidzse fényezésével van elfoglalva, miközben egyre csökken a lakosság életszínvonala? Írja meg véleményét nekünk Facebookon, s azt se rejtse véka alá, ha csupán ígéret maradt, netán pocsékra sikeredett egy Borboly-féle beruházás az Ön településén!

 Tény, a politológus végzettségű Borboly csúcsra járatta saját imidzsépítését, illetve abban is élen járt az elmúlt tíz esztendőben, hogy a számtalan kudarcba fulladt beruházás kapcsán vétkeseket találjon. Így történt ez például a zetelaki járdaépítés kapcsán is, amikor a településvezető a kivitelezőt ostorozta a pocsék munkáért, s kérte a megyei tanácsot, hogy ne fizessék ki a munkálatokat, Borboly viszont saját kollégáit tette felelőssé, erről tanúskodik akkori Fb-bejegyzése is: „Sajnálom, hogy vagy 15 aláírással elémbe tették a munkatársaim a kifizetést! Nem jó!” Borboly attól sem riadt vissza – és ez többször is előfordult vele... – hogy a nagy nyilvánosság előtt húzza rá a vizes lepedőt saját munkatársaira, ugyanakkor arról is meggyőződhettünk, hogy egy évtized sem volt elég számára, hogy megfelelő szakembereket állítson maga mellé, rengeteg esetben képtelen volt megszervezni a munkát. A kollégái tevékenységét fitymáló bejegyzésével tulajdonképpen azt bizonyította, hogy alkalmatlan a megye vezetésére...

Mondjon le!

Apropó, kollégák: Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban: „A megyei önkormányzat gyakorlatilag ízeire van szakadva, onnen mindenki menekül. A komoly, tapasztalt húzóemberek menekülnek, mert erkölcsi válság van, és ezt a helyzetet nem tudják vállalni” – fogalmazott a polgármester, aki azt is felrótta Borbolynak, hogy a megyeelnök nem mondott le tisztségéről, noha vádlottként szerepel egy bűnügyi eljárásban, sőt foggal-körömmel ragaszkodik a bársonyszékhez.

Az elmúlt egy évtized alatt többször is egyértelművé vált: Borboly már-már betegesen félti a székét. Folyamatosan zendülést gyanít, amelyeket igyekszik csírájában elfojtani, s csak azt nem veszi észre, hogy közben folyamatosan vágja maga alatt a fát.

Borboly egykor magasra ívelő népszerűsége ma már mélyponton van, mint bukaresti tüntetések után a lej árfolyama, s meglehet, néha úgy érzi, hogy szárnyal, a valóságban viszont zuhan – megbízható forrásból tudjuk, ezt egyre inkább így látja a szövetség csúcsvezetése is.

Borboly hiába vetett be mindent, nem sokat tudott hozzátenni a gyergyói területi választáshoz, a küldöttek gyakorlatilag magasról tettek rá, akárcsak a székelyudvarhelyi választók a két évvel ezelőtti helyhatósági választáson, amikor Borboly személyesen kampányolt a székely anyavárosban – hogy milyen eredménnyel, azt tudjuk jól...

Udvarhelyen is hiába kopogtatott...

Az elmúlt tíz évben rengeteg, Borboly által sikersztoriként elkönyvelt „megvalósításnak” lehettünk szem- és fültanúi. Említhetnénk a szörcsögő falusi vízcsapokat, a hónapokon belül tönkremenő, aszfaltozásnak nevezett gányolásokat, a szeptember végén megköttetett nyári útkarbantartási munkálatokat, hogy a téli hóeltakarítási mizériáról ne is beszéljünk – meglehet, az időben, hatékonyan megkötött szerződés sokezer lejes kárt, s nem utolsó sorban emberéletet menthetett volna meg.

S ha már a biztonságos közlekedésnél tartunk: az előterjesztett 3 millió lejhez képest Borboly javaslata alapján idén 1,1 millióval kevesebbet költenek forgalombiztonságra Hargita megyében – ez újabb csapást jelentett az amúgy sem túl biztonságos közlekedésre. Mindezt olyan körülmények között, hogy tavaly növekedett a halálos áldozatokkal járó közúti autóbalesetek száma Hargita megyében: összesen harmincan haltak szörnyet a megye gidres-gödrös, kijelöletlen, csúszós, szalagkorlátok nélküli útjain.

Öt utász, tíz sajtós dolgozik Borbolynak

A pocsék utakkal kapcsolatban egyébként Borboly többször is azzal mentegetőzött, hogy az általa vezetett megyei tanácsnál mindössze öt utász, öt olyan személy dolgozik, akik az utak állapotát, az útkarbantartási munkálatokat felügyeli. Ezzel szemben tízen dolgoznak újságíróként, sajtósként a megyei tanácsnál, így okkal hihetik a megye lakói, hogy Borbolynak kétszer annyira fontos a saját imidzse, mint a Hargita megyei utak állapota. Ezzel kapcsolatban egyébként levélben kerestük meg Borbolyt, választ természetesen hónapok elteltével sem kaptunk...

Mondjuk ki: dilettáns ollókecegtető

Noha kevesen mernek „széllel szemben pisilni”, mégis egyre többen mondják ki: Borboly valójában egy önmagát csili-vilire fényező dilettáns. „Nem hiszem, hogy rosszindulat miatt alakult ki ez a senkinek sem jó, áldatlan állapot, szerintem egyszerűen csak dilettantizmusról van szó. Elfogadhatatlan, hogy Borbolyék olyan cégekre bízzák az utak téli karbantartását, amelyeknek tevékenységi körükben nem szerepel ez. De az elnök úr majd biztos megmagyarázza a történteket” – fejtette ki a Multipland ügyvezetője, Bartók Sándor, amikor a téli hóel(nem)takarításról kérdeztük. Elnök úr meg is magyarázta...

Az internet népe által Trollboynak csúfolt elnök abban viszont zseniális, ahogy megpróbál egy-egy nagy média- és közösségi visszhangra találó ügy élére állni, legyen szó medvékről, hangyákról, árvízről, bármiről, ami olvasottságot, nézettséget, hallgatottságot generálhat, s ezáltal népszerűségi indexét növelheti.

Borboly azonban néha annyira belebonyolódik a szerepébe, hogy időnként önmagának is ellentmond: a medvék esetében látszólag az emberek pártján áll, a medvék kilövését kéri, a „szöcskeinvázió” esetében pedig az állatvédő szerepébe bújt.

Borboly annyi mindenféléhez nem ért, hogy az más sokoldalúságnak számít, s miközben mindennel is foglalkozik, semmiben sem tud valós, kimagasló eredményeket felmutatni. Erre mondta volt Ráduly Róbert, hogy Borboly arról diskurál, két vagy három millió euróból építsenek kórházat, miközben ő több mint hatmillió euróból épített uszodát Csíkszeredában... A szeredai polgármester egyébként fel is rótta a megyei tanács – Rádulyt idézve: ollókecegtető – elnökének, hogy céljai, tervei „jelenképnek is szégyenletesek, nem hogy jövőképnek.”

Kinek, minek dolgozik?

Nem mellékesen azt is a szabadszájúságáról híres csíki polgármester mondta ki először, hogy Borboly Csaba egy bűnvádi per vádlottjaként „mindenkivel mindenféle kompromisszumot köt” a saját személyes szabadsága szavatolása érdekében. Nem mondta ki, de arra utalt, hogy a tanácselnök látványosan közeledett az ortodox egyházhoz, illetve egy román nemzetiségű személyt vett fel kulcsfontosságú pozícióba a megyei önkormányzathoz.

Az elmúlt években egyébként többen feltették a kérdést: valójában kinek is dolgozik Borboly, aki bort iszik és vizet prédikál, amióta az országos korrupcióellenes ügyosztály (DNA) a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbújtással, hamisított közokirat felhasználására való felbújtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg, s küldte a vádlottak padjára.

A DNA szerint az útfelújításokból származó, Hargita megyét érintő kár nagysága 4,8 millió lej.

Nem mellékesen az is furcsa, hogy a hat éve húzódó Borboly-perben nemrégiben úgy döntöttek, a tanúk újra meghallgatásával gyakorlatilag szinte elölről kezdik az eljárást, vagyis újabb éveket halogatják az ítélethirdetést...

Folyt. köv. vagy Brüsszelig repül?

Borboly Csaba szentül meg van győződve arról, hogy ő egy mindenhez is értő – ahogy ő maga fogalmazott: „a vízben szüléstől a vadkárokig mindennel foglalkozunk” – híres faragóművész, holott valójában egy kismiska asztalosinas, aki a sajtóhadserege által egyengetett kommunikációján kívül egyszerűen képtelen bármit is jól csinálni.

Sokatmondó Ráduly Róbert egy másik, Borbollyal kapcsolatos nyilatkozata is, miszerint Hargita megye hajója mindenféle kormányzás nélkül hánykolódik, sodródik. Miközben Borboly látszólag a lakossággal együtt keresi a megoldásokat, miközben önmagát noszogatva "megy előre", miközben megpróbál a sikertelenségekre magyarázatot adni, folyamatosan elmennek a fiatalok megyénkből, fogy a lakosság, alacsonyak a bérek, csökken az életszínvonal, zárnak be, költöznek el a cégek, egyre nyilvánvalóbb, hogy a megyei tanács elnökének fontosabb a saját imidzse, mint a megye lakosainak tényleges boldogulása.

Kérdés, megy-e, netán – Isten ments! – újabb négy évet marad Borboly a megyei önkormányzat élén. Rebesgetik, hogy az RMDSZ csúcsvezetése előlépteti, s egyenesen Brüsszelig repíti – mindenesetre arról is hosszasan lehetne értekezni, mikor vezetik vissza a megyei tanácsban az elnökválasztásnál a rotációs rendszert, vagyis lehet-e számítani arra, hogy újra Csík, Udvarhely, Gyergyó körforgásban történjenek az elnöki megbízások.

Ebben az esetben is mennie kell(ene) Borbolynak, aki tíz év alatt számtalanszor bizonyította inkompetenciáját, dilletantizmusát.

Erre mondják: ne vezessen lovasrohamot, aki hülyén néz ki a ló hátán!

 

Ön is egyetért azzal, hogy Borboly elképzelései jelenképnek is szégyenletesek, nem hogy jövőképnek? Ön is úgy látja, az elnök csak saját imidzse fényezésével van elfoglalva, miközben egyre csökken a lakosság életszínvonala? Írja meg véleményét nekünk Facebookon, s azt se rejtse véka alá, ha csupán ígéret maradt, netán pocsékra sikeredett egy Borboly-féle beruházás az Ön településén!