Néhány nappal azután, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc egy kampányrendezvényen azért fakadt ki, hogy a határon túliak ne szavazhassanak, „ne Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a nyugdíjrendszer”, most azon félelmüknek adtak hangot, hogy súlyos visszaélésekre, választási csalásra ad alkalmat, hogy Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gyűjti a magyarországi országgyűlési választásra regisztrálók adatait.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz „csalással készül a 2018-as választásra”, a határon túli magyarok szavazásának szabályait úgy alakították ki, hogy az „lényegében korlátlan választási csalásra adjon lehetőséget”.

Példaként említette, hogy a határon túli választópolgárok névjegyzéke nem nyilvános, tehát nem is ellenőrizhető, valamint, hogy „a kormány által busásan támogatott határon túli szervezetek” összegyűjtik a választóktól a szavazatokat.

Gréczy Zsolt elmondta: noha a szabályok szerint a regisztrációs kérelmet csakis maga a választópolgár nyújthatja be, Erdélyben az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány mégis gyűjti a magyarországi országgyűlési választásra regisztrálók adatait, majd ezen adatok alapján regisztráltatják őket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Hozzátette: az NVI is elismerte, hogy az RMDSZ és az alapítvány gyakorlata súlyos visszaélésekre, választási csalásra ad alkalmat.

Hangsúlyozta, a DK számára elvi kérdés, hogy csak azok szavazzanak a magyar országgyűlési választáson, akik Magyarországon élnek.

RMDSZ: törvényesen járunk el

„Minden törvényes feltételnek megfelel” az az eljárás, amellyel az RMDSZ és a felügyelete alatt működő Eurotrans Alapítvány a magyarországi választási regisztráció ügyében eljár – ezt maga a szervezet közölte.

A szövetség állásfoglalásában hangsúlyozta: „az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány minden törvényes feltételnek megfelel, amely az adatgyűjtést és -tárolást szabályozza, és törvényesen jár el a regisztrációs adatok és azok továbbítása esetében is. Az átláthatóság kedvéért minden törvényes jogot és kötelezettséget románul és magyarul is feltüntettünk a támogatási ív hátlapján”.

Az RMDSZ szerint a DK az Átlátszó Erdély portál cikkeire alapozta a vádjait, és szerinte a portál elferdítette, sajátosan értelmezte, és kontextusából kiragadva közölte azokat a megállapításokat, amelyeket a Nemzeti Választási Iroda közölt megkeresésére.

A portál a múlt kedden cikkezett arról, hogy az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány közös íven gyűjti a támogató aláírásokat a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez és a magyarországi választási regisztrációhoz, amelyeket aztán az iroda munkatársai vezetnek be a két online adatbázisba. A portál közölte az NVI elnökének, Pálffy Ilonának a válaszát, melyben azt írta: „A regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el”, de az űrlap kitöltéséhez a választópolgár igénybe veheti általa választott segítő közreműködését.

Az RMDSZ állásfoglalásában hangsúlyozta: „tekintettel arra, hogy a támogató - regisztrációs ív részletesen leírja az ív célját, és ehhez kéri az aláíró kifejezett beleegyezését, teljesülnek az online regisztrációhoz történő megbízás feltételei”.

Jó tudni

Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe.

Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes.

A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.