A székelyudvarhelyi férfi kézilabda nem veszett el, csak átalakult: Szejke Sportklub néven született újjá és vesz részt a román bajnokság szeptember közepén kezdődő másodosztályában Székelyudvarhely felnőtt férfi kézilabda csapata. A jelenről, na meg a jövőbeni tervekről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön a városházán.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere elöljáróban elmondta, nem kis erőfeszítésbe került létrehozni az új kézilabdacsapatot, de most már biztosra kijelenthető: az SZKC megszűnése után újra lesz felnőtt férfi kézilabda csapata a városnak.

A keret már kialakult, több helyi vállalkozó is segíti a csapatot. A Székelyföldi Kézilabda Akadémia működése mellett fontos, hogy a felnőtt csapat is elindulhasson a B-ligás pontvadászatban, majd feljusson az élvonalba, hiszen így a saját nevelésű játékosok remélhetőleg itthon maradnak” – mondta Gálfi, reményét fejezve ki, hogy a város által működtetett Szejke Sportklubot „mindannyian a magunkénak érezzük majd, hiszen a város csapatáról van szó.”

Ilyés Szabolcs, a Szejke Sportklub sportigazgatója szerint év közben nehéz volt megteremteni a zökkenőmentes működéshez szükséges támogatásokat (a klub költségvetése egyébként hozzávetőlegesen 200 ezer euró), de örömét fejezte ki, hogy helyi erőkkel sikerült megmenteni a kézilabdát. A Melinda Steel lesz a csapat főtámogatója, illetve az ABC Impex és az Impar a két kiemelkedő partnere, de további tíz vállalkozás is segíti a svéd Salming cég által „öltöztetett” csapatot.

Az első évet próbaidőnek szánják, de jövőben viszont mindenképpen az élvonalba jutásért harcolnának majd. Elhangzott: a tapasztalt, Udvarhelyen nevelkedett játékosokat fiatal, szintén helyi kézisekkel egészítik ki.

A keret tagja a Dániából hazatérő Orbán Szilárd kapus is, aki a sajtótájékoztatón elmondta:  napi két edzéssel készülnek a bajnoki rajtra, s idővel megpróbálnak a szurkolók által megszokott szintre érni. „Ehhez türelmet kérünk, hiszen ez nem könnyű feladat. Biztosíthatok mindenkit, teljes erőbedobással, szívvel fogunk harcolni Székelyudvarhelyért!” – jelentette ki Orbán.

Az aktív pályafutását egy éve Orosházán befejező Komporály Attila, az SZKC korábbi jobbszélsője bevallotta: nem gondolta, hogy még valaha is magára húzza a Székelyudvarhely mezét. „Kábé húsz másodpercet gondolkodtam azon, hogy elfogadjam-e a klub ajánlatát. Dobogón szeretnék végezni a próbaévben, aztán majd meglátjuk, mire leszünk képesek. Annak mindenképpen örülök, hogy anyanyelvemen tudok beszélni az öltözőben, ez nekem személy szerint nagyon fontos.

A Szejke Sportklub kerete

Orbán Szilárd, Jobb Lőrinc – kapusok, Orbán Levente, Kónya Hunor, Fekete Róbert, Pál Szilárd, Kopacz Csongor, Komporály Attila, Daninfeld Gabriel, Jére Róbert, Gáspár Lehel, Telegdy Attila, Lőrinczi Lehel, Katona Tamás mezőnyjátékosok – utóbbi négy kettős leigazolással a Szejkében és az ISK ifi I-es csapatában is játszani fog.

Vezetőedző: Sipos Lóránt.

Kapusedző, a második csapat edzője: Kocs Levente

A szakmai munkát az Egyesült Államokból hazaköltöző Ágoston Attila is segíti.