Ünnep ünnepet ér a székelyudvarhelyi művelődési házban: a néptáncműhely a héten tizedik alkalommal rendezi meg az Össztánc ősszel elnevezésű rendezvényét, az intézmény ugyanakkor huszadik évfordulóját is megünnepli. Akárcsak a színház.

Kedden kezdődött és szombaton ért véget az Össztánc ősszel: csütörtökön a Háromszék, pénteken a Maros Művészegyüttes lép fel. A szombati gálaműsor nem egész estés folklórelőadás lesz, hanem egyfajta szintézise az elmúlt húsz évnek, ahol vetítésekkel, zenével és tánccal elevenítik fel az intézmény legfontosabb pillanatait, fellép a Csalóka, a Heveder és a Kedves zenekar. Táncrészletek lesznek olyanok munkáiból, akik jelentőset alkottak a néptáncműhelynél, mint például László Csaba, Antal József, Könczei Árpád vagy Orza Calin.

A műsort beszélgetésekkel tarkítják, olyan személyek szólalnak majd fel, akiknek meghatározó szerepük volt az intézmény életében, mint például a létrehozóknak: László Csaba koreográfus, és Szász Jenő akkori polgármester.

Szásznak vastagon „benne van a keze” a színházalapításban is: Székelyudvarhely hivatásos színtársulata, a Tomcsa Sándor Színház szintén az ő polgármestersége idején alakult: a társulat 1998. november 6-án debütált a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című produkcióval.

Az intézmény november 22-24. között háromnapos rendezvénnyel ünnepli a jeles évfordulót, de ez kevésbé a társulatról, sokkal inkább a névadóról, Tomcsa Sándor drámaíróról, karikaturistáról, színikritikusról „a valamikori udvarhelyi polgárról” szól majd.

Sokan nem is tudják, miért pont róla nevezték el a színházat, munkássága is kevésbé ismert, mivel kéziratait nehezen lehet felkutatni, új kiadások pedig nincsenek. Holott sokoldalú személyiség, alkotóművész volt: színpadi műveket, színikritikákat, karcolatokat írt, karikatúrákat készített, Tomcsa-esteket tartott. Túl keveset tudunk róla ahhoz képest, mint amit megérdemel” – fogalmazott Nagy Pál, az udvarhelyi színház vezetője. Hozzátette: most nemcsak a szerepeket írja Tomcsa, hanem ő maga lesz a főszereplő.

Az elmúlt húsz évben egyébként nem került színpadra Tomcsa-mű – mindössze egy felolvasószínházi előadást tartottak, illetve ide kapcsolódik az Egy perc Örkény..., Két perc Tomcsa..., Három perc Karinthy..., Öt perc... Színház című produkció, amely a névadó írásait is tartalmazta.

„Régóta készülünk arra, hogy megtiszteljük a névadónkat azzal, hogy nagyszínpadra visszük egy darabját” – hangsúlyozta Nagy Pál. A születésnapi ünnepség részeként csütörtökön, november 22-én 19 órakor mutatják be egyik leghíresebb, Műtét című művét, amelyet Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője visz színre (a premierre a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes). Az előadás pénteken, november 23-án 18 órakor is látható (erre a Nyirő József bérlet érvényes).

Szombaton 19 órától Pásztor Márk mutatja be Humoreszkek című, Tomcsa Sándor műveiből összeállított egyéni előadóestjét a színház előterében, amelyet külön erre az alkalomra átalakítanak. 20 órától a magyarországi Cannaro zenekar adja elő New York Párizs Budapest zenés műsorát, a háromnapos rendezvény pedig bulival zárul.

A program még nem végleges, több meglepetéssel, különleges programpontokkal készülnek. A folyamatosan frissülő program elérhető a Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldalán, illetve a Tomcsa20 Facebook-eseményben és a www.szinhaz.ro weboldalon.