Első alkalommal szerepel nemzetközi kupában Székelyudvarhely felnőtt férfi asztalitenisz csapata. Az ISK-FSK szeptember 29-30-án, szombaton és vasárnap a városi sportcsarnokban cseh, portugál és belga együttesek ellen próbálja meg elcsípni a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikét.

A belga TT Vedrinamur, a portugál Sao Roque, valamint a cseh El Nino Praha asztaliteniszezői ellen veszik fel a harcot az udvarhelyiek a hét végén: a második számú európai kupaporond első köréből az első két helyezett jut tovább a második etapba.

A továbbjutók között lenne Székelyudvarhely is, noha az ellenfelek sem éppen kutyaütők: a csehek tavaly a Bajnokok Ligájában szerepeltek, a belgák és a portugálok pedig többször is megnyerték hazájuk bajnokságát, a csapatokat a világranglistán is előkelő helyen jegyzett asztaliteniszezők, közöttük honosított ázsiaiak erősítik.

György István edző-játékos az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az évek óta Székelyudvarhelyen játszó délvidéki Cservik Krisztián mellett csupa helyi játékos alkotja az együttest, amely szerinte is jó eséllyel pályázik a továbbjutásra. „Ennél magasabb szinten csak akkor lennénk, ha világsztárokat igazolnánk, s a Bajnokok Ligájában indulnánk. Ez azonban még kicsit várat magára, viszont tény, hogy soha nem volt ilyen erős asztalitenisz csapata Székelyudvarhelynek” – emelte ki.

Hozzátette: a továbbjutás nagyszerű „szülinapi torta” lenne az idén fél évszázados udvarhelyi asztalitenisz számára.

Csíki András, a Hargita Megyei Sportigazgatóság igazgatója szerint Székelyudvarhelyen van a legélénkebb sportélet a megyében: „Örvendetes, hogy a férfi kézilabda után az asztaliteniszezők is bemutatkoznak a nemzetközi porondon. Úgy vélem, színvonalas meccsekre van kilátás” – tette hozzá.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi kupameccseknek a polgármesteri hivatal támogatásának is köszönhetően városunk adhat otthont, szerinte az elmúlt évek kemény munkájának az eredménye ez. „Nagyszerű marketing ez a városnak, bízom csapatunk jó szereplésében!

Bíró Barna Botondot, a rendezvényt szintén támogató megyei tanács alelnökét – bevallása szerint – jó érzéssel töltötte el, hogy Csíki András személyében „egy csíki ember Székelyudvarhelyt méltatja”, s mint mondta, az intézmény a szűkös büdzsé ellenére fontosnak tartotta, hogy harmincezer lejjel támogassa az esemény megrendezését. „Bízom benne, hogy sokan kilátogatnak a sportcsarnokba, s biztatják csapatunkat, akik majd jó játékkal hálálják meg a szurkolást” – reménykedett Bíró.

A főszervezői teendőket is ellátó György István edző egyébként a György Szilárd, Fejér-Konnert András, Tamás Szabolcs, Cservik Krisztián négyest küldi harcba: az első találkozót, szombaton délben 12-től a csehek ellen vívja az ISK-FSK, szombaton este héttől a portugálok, vasárnap délelőtt tíztől pedig a belgák ellen ragadnak ütőt a három nyert játszmáig tartó mérkőzések során.

Egy találkozóra a belépő 5 lejbe, a két napra, vagyis mindhárom mérkőzésre pedig összesen 10 lejbe kerül majd.