Tovább tart a vizsgálat a Maros megyei Beresztelek határában vasárnap történt eset kapcsán, amikor a rendőrök egy 21 éves, falopással gyanúsított férfit lőttek fejbe, miután az állítólag menekülni próbált.

Az áldozat hozzátartozói állítják: három kiskorú szeme láttára lőtték fejbe a rendőrök vasárnap a falopással gyanúsított, 21 éves szászrégeni fiatalembert.

A gyermekek - az áldozat unokaöccsei - ugyanakkor úgy nyilatkoztak, a Levente keresztnevű férfi nem próbált elmenekülni, a rendőrökre sem támadt rá, semmiféle ellenállást nem tanúsított.

A Zi de Zi nevű marosvásárhelyi újságnak nyilatkozva az áldozat egyik barátja is megerősítette az elmondottakat, hozzátéve, nem fát lopni, hanem lehullott, száraz ágakat gyűjteni mentek az erdőbe, hiszen nem volt pénzük tűzifára.

A Pro Tv ugyanakkor tudni véli, hogy a rendőrök nem figyelmeztettek, hanem egyből lőttek, ráadásul a fiatalember fejére, s amikor meglátták, hogy az meghalt, elmenekültek az erdőből.

A férfi halálát a koponyáján áthatoló golyó okozta: az egyik felén bement, a másikon kijött a lövedék. A holttestet az áldozat barátja és a kiskorúak tették fel a szekérre, és vitték ki az erdőből.

A rendőrség egyelőre nem szolgált túl sok információval, mivel az ügyet az ügyészség vizsgálja. A Maros megyei rendőrség szóvivője korábban azt nyilatkozta, a 112-es számon érkezett bejelentés, hogy fatolvajok garázdálkodnak az erdőben, ezért rendőrökből és erdőfelügyelőkből álló csoport vonult ki a helyszínre, ahol egyetlen személyt értek tetten, s miután az felszólításukra nem állt meg, ezért rálőttek.

Azt nem lehet tudni, hogy dördült-e el figyelmeztető lövés, erről a szóvivő sem nyilatkozott.

Az ügyészség egy szűkszavú közleményt hozott nyilvánosságra. Ebben nyilvánosságra hozzák az elkövetők etnikai hovatartozását is: a rendőrök „egy csoport roma etnikumú személyt” értek falopáson, s „előállításuk és azonosításuk érdekében a rendőrök kénytelenek voltak használni a szolgálati fegyverüket.”

A Szászrégenhez tartozó Abafáján élő roma közösség tagjai rendszeresen lopják a fát a közeli erdőből, mondta a Maszolnak Demény Árpád. Beresztelek alpolgármestere szerint „az abafáji cigányok a környező falvak udvaraiba is bemennek lopni, kiszedik a terményt a földből, az emberek pedig nem mernek szembeszállni velük, mert megtámadják őket is. Még az erdőpásztorral vagy a rendőrrel is képesek szembeszállni. Veszélyes emberek ezek, senki nem mer ujjat húzni velük, mert amikor elindulnak, többen vannak és agresszívek” – mondta az elöljáró, aki úgy véli, vasárnap is valami hasonló történhetett.